26. dubna 2016 • 08:58

Podfuk za 50 milionů: hvězda NFL unikla obří pokutě, nechala si 8x snížit plat

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tým amerického fotbalu New England Patriots má v zámořské NFL nejen pověst skvěle postaveného mužstva se čtyřmi tituly v novém století a sedmi účastmi v play off v posledních letech v řadě, ale taky organizace, schopné vymyslet lecjakou kličku na hraně (nebo za hranou) pravidel, aby si pomohla. To druhé se prokázalo znovu při soudní při o čtyřzápasovém trestu pro jejich největší hvězdu Toma Bradyho, viněného ze spolupráce na zakázaném podhuštění míčů během zápasu. Aby unikl 50milionové srážce z platu, nechal si Brady v New Englandu drasticky snížit mzdu. Brát tak bude osmkrát nižší plat.



Jak známo, v zámořských soutěžích provinilcům během jejich trestu neběží výplata. Pro Toma Bradyho tak mohl znamenat čtyřzápasový flastr, rovnající se čtvrtině základní části NFL, ztráty v řádech desítek milionů korun. Ve spolupráci s Patriots se tomu ale dokázal elegantně vyhnout.

Za rok 2015 pobíral Brady 8 milionů dolarů. Zápas play off proti Indianapolis Colts, v němž se měl podílet na podhuštění míčů, aby tak získal výhodu, se hrál 18. ledna 2015. Potrestán byl hned na jaře.

Jak Brady zareagoval? Smlouvu s New Englandem následně prodloužil tak, že za roky 2016 a 2017 činí jeho mzda pouhý 1 milion dolarů! Trest si má odpykat na začátku letošní sezony, který startuje na podzim.

Nepřijde tak o 2,1 milionů dolarů, tedy zhruba 50 milionů korun, což by byla ztráta z původního platu, ale jen o 200 tisíc dolarů. To jsou při jeho předchozích a budoucích příjmech pouhé drobné.

Klička je o to dokonalejší, že na bonusech za prodloužení smlouvy inkasoval Brady vloni 28 milionů dolarů a v letech 2018 a 2019 už bude zase brát plat, odpovídající jeho hvězdnému statusu – vydělá si vždy 14 milionů dolarů.

Přes osminásobné snížení příjmu si tak Brady za čtyři roky nového kontraktu přijde na 60 milionů dolarů, tedy 1 440 000 000 korun.

Že si čtyřzápasový distanc bude muset skutečně odsedět potvrdil nově odvolací soud USA, k němuž se hráč i klub odvolali. Federální odvolací soud v New Yorku zvrátil rozhodnutí nižšího tribunálu, jenž v září původní trest zrušil.

Více než Bradyho se tak trest dotkne spíš jeho klubu, který měl podle mínění expertů o podhuštění míčů rovněž přehled. Za svého klíčového hráče nemá rovnocennou náhradu. Bez Bradyho ve čtvrtině základní části okamžitě poklesly v Las Vegas kurzy na vítězství Patriots v příští sezoně NFL. Nyní je podle bookmakerů největším favoritem Seattle.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud