30. srpna 2016 • 09:09

Hvězda NFL má problém: Odmítá stát při americké hymně. Ostuda, bouří se soupeři

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na hvězdu amerického fotbalu Colina Kaepernicka z týmu San Francisco 49ers se krátce před zahájením nového ročníku NFL hrne pořádný průšvih. Zavinil si ho sám, když odmítl vzdát čest americké hymně a vlajce před přípravným zápasem tím, že spolu s ostatními povstal, naopak zůstal demonstrativně sedět. Za protest, jímž prý chtěl upozornit na diskriminaci menšin v USA, to schytává ze všech stran.



Americké gymnastce Gabby Douglasové stačilo, aby se na olympiádě v Riu během hymny nechytila rukou za srdce, jako to udělaly všechny její kolegyně z týmu, a hned musela vysvětlovat, jak to, že si neváží své země a jejích tradic. Mnozí v tom viděli symbolické gesto v den dvouletého výročí smrti černošského mladíka Michaela Browna, kterého předloni zastřelil policista ve Fergusonu ve státě Missouri.

Colin Kaepernick, další sportovní celebrita ze zámoří, zašel ještě dál, a před přípravnými zápasy na NFL během hymny a prezentace vlajky s hvězdami a pruhy ani nevstává ze židle. V USA, zemi až přehnaně dávající najevo svůj patriotismus, je to něco neslýchaného.

„Nebudu vstávat nadále, dokud se otázka diskriminace menšin v naší vlasti nezačne řešit,“ uvedl v neděli v dlouhém rozhovoru s novináři. Vadí mu údajné policejní násilí proti černochům, nahlížení na menšiny a nakonec i oba prezidentští kandidáti. „Nebudu vstávat, dokud tahle vlajka a hymna nebudou zastupovat skutečně všechny,“ upozornil.

To se ale se zlou potázal. Napříč ligou se na Kaepernicka valí kritika. „S takovou bychom v týmu měli problém,“ řekl Kaepernickův bývalý spoluhráč Alex Boone, nyní hráč Minnesoty. „Je to hanba. Vidíte vojáky bez nohou, na vozíčku, jak jsou při hymně vzpřímeni. My hrajeme fotbal, vyděláváme miliony dolarů. Měli bychom jim (veteránům) prokázat respekt,“ rozhorlil se. „Z celého srdce nesouhlasím,“ vzkázal Drew Brees z New Orleans.

Na Kaepernicka se valí kritika

Přidali se mnozí další. Kaepernicka kritizovali hráči i trenéři konkurenčních týmů. Myke Tavarres z mužstva Philadelphie Eagles napřed nerozvážně uvedl, že po Kaepernickově vzoru taky nevstane při hymně, ale do druhého dne vydal prohlášení, v němž si všechno rozmyslel. Jeho agent potvrdil, že tak bylo po jeho důrazném doporučení.

„Vlajka je vlajka,“ prohlásil i Victor Cruz z New York Giants. Bez ohledu na to, jaký názor máte na situaci v USA a ve světě, musíte vlajku respektovat a povstat.“

Jen malá menšina opatrně upozorňuje na to, že Kaepernick má na svoji formu protestu, byť je nešťastně zvolená, právo. „Totálně s tím nesouhlasím. Ale je to (Kaepernickův postoj) součást svobody, o kterou jsme bojovali,“ uvedl Ben Garland z Atlanty.

Nejen médiím musel Kaepernick vysvětlovat svoje názory. Vyžádali si je i hráči San Franciska před pondělním tréninkem. Na dálku se mu vysmál také Martin Halloran, šéf policejní asociace San Franciska.

Kaepernickovu aktivitu označil za naivní, hloupou a necitlivou. Pozval ho na policejní stanici, aby si na vlastní oči hráč NFL prohlédl, jak veřejné složky pracují. V tomto duchu poslal i dopis na vedení NFL.

Musí se Kaepernick obávat disciplinárního postihu? „Pokud se něco takového stane, jenom se prokáže, že jsem měl pravdu,“ nebojí se.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud