20. září 2016 • 10:22

Paradox v drsné NFL: Tým dostal pokutu za nadměrně tvrdý trénink

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vysokou pokutu 400 tisíc dolarů (9,65 milionů korun) inkasoval tým Seattlu Seahawks z ligy amerického fotbalu NFL za to, že v červnu během organizovaného tréninku v brzké fázi přípravy připustil fyzický kontakt mezi hráči. Poloviční částku musí navíc zaplatit hlavní kouč Pete Carroll. Kolektivní smlouva přesně vymezuje, co smí týmy v přípravě dělat, a Seattle to porušil potřetí za poslední čtyři roky.



Je to velký paradox: v NFL, jedné z nejtvrdších soutěží ve světě sportu, se trestá za to, že tým trénuje příliš tvrdě. To zhruba se stalo v Seattlu 6. června letošního roku, tři měsíce před tím, než americkému fotbalu jako zámořskému kultu začala sezona. Dva hráči, trénující bez helmy, se tehdy na tréninkovém hřišti srazili a zranili se. Liga byla nekompromisní.

„Volné tréninky mimo hlavní závodní období jsou určené k tréninku, výuce a upevňování fyzické zdatnosti hráčů. Intenzita a tempo cvičení musí být na úrovni vhodné k výuce s důrazem na bezpečnost hráčů, a ne na úrovni, kde jeden hráč fyzicky bojuje s jiným,“ vysvětlilo vedení NFL, proč sáhlo k pokutě pro Seattle.

Důvodem takto direktivního opatření je snaha ošetřit v přípravě, aby hráči nešli do fyzicky náročné sezony už nalomeni. Stejně tak mluví kolektivní smlouva o trénincích a jejich počtu mezi jednotlivými zápasy v sezoně.

Seattlu už platil miliony

Seattle se s tímto potýká. Předloni mu NFL vyměřila pokutu 300 000 dolarů (7,23 milionů korun) a odebrání dvou tréninkových dnů v roce 2015 za poručení pravidla o zákazu fyzického kontaktu. Stejný tým se provinil už v roce 2012, tehdy výše pokuty nebyla známa.

Letos kromě finančního postihu přijde Seattle o tři dny tréninku v roce 2017 a výběr v 5. kole příštího draftu. To je podle expertů největším postihem. „Jsem zklamaný, protože tohle se nám stává častěji. Od posledního problému (v roce 2014) jsme přijali velká opatření, aby se problém neopakoval. Hráčům jsme odebrali helmy během celého období a učili jsme se, jak postupovat. Zjevně ne dostatečně,“ litoval trenér Pete Carroll.

„Pokud hráč na tréninku vypadá příliš neurvale, vykážeme ho z tréninku. Nakonec se nám stejně ale normy dodržet nepovedlo. Musíme dělat svoji práci lépe. Přijít na to, jak se pohybovat mezi vymezenými mantinely. Lidé z ligy rovněž byli u nás a mluvili s hráči. Je potřeba to vyladit,“ dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud