28. dubna 2015 • 10:33

Ani hráči nesmí ven! Baseballová MLB odložila zápas kvůli rabování

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Násilí v ulicích amerického Baltimoru, eskalující po pondělním pohřbu černošského mladíka Freddieho Graye, se výrazně dotýká i tamního profesionálního sportu. Pondělní večerní utkání baseballové MLB mezi domácími Orioles a White Sox z Chicaga muselo být po vyhlášení výjimečného stavu a zákazu vycházení odloženo, o osudu dalších dvou duelů dnes a zítra se jedná.



Freddie Gray zemřel před několika dny na následky zranění při zatýkání a jeho pondělní pohřeb odstartoval velké nepokoje v Baltimoru, kde černošské obyvatelstvo demoluje obchody, zapaluje policejní auta a atakuje bezpečnostní kordony. Guvernér amerického státu Maryland Larry Hogan tedy vyhlásil výjimečný stav, což vedlo i k odložení baseballu.

Hráči Baltimoru a Chicaga se v pondělí místo rozcvičky srotili u televizí a sledovali, jak v ulicích bezprostředně kolem stadionu hoří budovy a auta. Následně k oběma týmům promluvil komisionář soutěže Rob Manfred, jehož návštěva Baltimoru byla dopředu plánována, a zápas odložil.

Hodinu před plánovaným úvodním nadhozem doprovodily tým Chicaga zpět do hotelu policejní vozy, hráči Baltimoru ujížděli vlastními auty pryč.

„Řekl bych, že přes chodník do hotelu budeme utíkat,“ odhadoval Adam Eaton, polař Chicaga. „Takové scény vás dokážou pěkně vyděsit.“

Nepokoje v americkém Baltimoru
Nepokoje v americkém Baltimoru

V době odložení utkání bylo na tribunách stadionu jen asi 1000 diváků. Některé vstupní brány už byly uzavřeny.

Vzhledem k zákazu nočního vycházení mezi 22.00 až 5.00 by se zápas nemohl ani teoreticky dohrát. Jeho odložení uvítaly oba týmy.

Otázkou je, co bude se zbývajícími dvěma zápasy obou celků. Ten dnešní může začít už v odpoledních hodinách, aby se stihl dohrát do setmění, nebo se Orioles a White Sox k jeho odehrání přesunou do jiného města. V úvahu připadá nedaleký Washington, jehož hřiště leží asi 55 kilometrů od Baltimoru a tamní tým je právě na zápasech venku. Nebo se zbytek série přesune do Philadelphie.

„Řada hráčů tady má rodiny, hoši sledují události v televizi, obávají se následků. Z bezpečnostního hlediska bylo rozhodnutí nehrát velmi správné,“ uvedl Buck Showalter, manažer Baltimoru.

Baseballová MLB zažívá každý týden odkládání zápasů kvůli nepřízni počasí, narušení programu kvůli jiným vlivům je ale neobvyklé. Naposledy muselo dojít k odložení zápasu v Bostonu před dvěma lety po bombových útocích na tamním maratonu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud