30. července 2016 • 15:00

Squash opět chybí na olympiádě. Problém řešil i britský parlament

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijské hry v Riu začnou za pár dní a opět na nich bude chybět squash, který stále více získává na popularitě. Po celém světě v současné době stojí více než padesát tisíc kurtů, hraje se v celkem 185 zemích. Členové britského parlamentu teď dokonce vyzvali vládu, oba přijala opatření a doporučila squash k zařazení do programu olympijských her.



Když se loni v září rozhodovalo o zařazení nových sportů na olympisjký seznam, byl to pro squash smutný den. Místo tohoto sportu vybral organizační výbor do užšího výběru baseball/softball, surfing, skateboard a sportovní lezení. Finální volba pak padne v dějišti letošních olympijských her v Riu.

„Nechápu, mnoho lidí překvapí, že squash není olympijským sportem,“ prohlásila labouristická poslankyně Christina Reesová, která v britském parlamentu prezentovala projekt „Squash a olympijské hry.“ Společně s kolegy naléhala na vládu, aby podnikla kroky k ukončení absence squashe na Hrách.

Jedná se totiž o tradiční sport, jehož počátky se datují k roku 1830 v Anglii. Squashový kurt byl dokonce na Titaniku, proto by neměl chybět ani pod pěti kruhy. „Squash je dynamická, fyzicky a psychicky náročná hra. Učí hráče strategii, taktiku a jak přechytračit soupeře. Je ideálním sportem pro život,“ vyjmenovávala výhody Reesová. „Jsou to takové raketové šachy.“

O hostiteli olympijských her pro rok 2024 zatím není jasno, rozhodovat se bude v příštím roce. Jedním z favoritů na pořadatelství je Los Angeles. „Squash je opravdu vzrušující, dynamický sport, je dědictvím Anglie. Budeme se snažit ho dostat na největší sportovní světové jeviště,“ dodal Tracey Crouch, britský podtajemník pro kulturu, média a sport.

V zařazení squashe do rodiny olympijských sportů doufá také Tomáš Fořter, generální sekretář výkonného výboru České asociace squashe a elitní světový rozhodčí. „Myslím, že squash se měl objevit už na hrách v Tokiu. Bylo překvapením, že se to vedení světové squashové federace nepodařilo prosadit aspoň do užšího výběru. Snad se to napraví pro příští olympiádu,“ nechal se slyšet Fořter.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud