Josef Káninský
25. ledna 2016 • 13:42

Rýsuje se golfová vzpoura čtyřicátníků proti nástupu nové generace

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden z vrcholů zimní golfové sezony v Abú Zabí za účasti hráčů z první desítky světového žebříčku vynesl výhru Američanu Rickiemu Fowlerovi, jenž se před lety objevil jako zvěstovatel nástupu nové generace. Ta ovládla nejen turnaj v arabském emirátu, ale také světovou špičku a největší akce. Švéd Henrik Stenson za starší hráče říká, že oni pozice jen tak nevyklidí.



Vítěz Rickie Fowler - 27 let. Druhý v pořadí Thomas Pieters - 23 let. V top 10 ještě světová jednička Jordan Spieth - 22 let a světová trojka Rory McIlroy - 26 let. Osm hráčů z nejlepší desítky prvního většího setkání světové golfové špičky v Abú Zabí ve věku do třiceti let. Nelze se divit Henriku Stensonovi, jenž se s McIlroyem podělil o třetí místo, když říká: "Tihle mladí mě ženou dál."

Protože v profesionálním golfu se stále ještě všechno vztahuje k Tigeru Woodsovi, řekněme si, že někdejší nepřemožitelný fenomén dosáhl v předposlední den minulého roku čtyřicítky. Tedy tolik, kolik bude Stensonovi 5. dubna a jako čtyřicátník vzápětí zavítá na své jedenácté Masters. V Augustě ho zároveň čeká jubilejní čtyřicátý start na turnajích kategorie major. Je jisté, že Švéd dospěl k milníků své kariéry.

Thomas Pieters je dalším z nastupující generaceFoto Reuters

Zatímco jeho vrstevník Woods vyhrál čtrnáct majorů, Stenson na podobný úspěch stále čeká, a to přitom před devíti lety byl tipován na největšího Woodsova vyzyvatele. Jenže jako takový se stal jen jedním z dlouhé řady, prodělal výkonnostní i osobní krizi, než se na přelomu let 2014/2015 znovu vyhrabal až na druhé místo světového žebříčku. Momentálně je šestým hráčem světa, ale bez major titulu.

Nástup nové generace majitel sedmnácti profesionálních turnajových titulů vítá. "Tihle mladí jsou úžasní. Pro golf, ale i tím, jaký mají vliv na mě osobně. S tolika dobrými hráči je stále těžší vyhrát na PGA Tour, ale to je těžké i tak. Takže se tím nenechávám zastrašit," řekl před startem v Abu Dhabi HSBC Golf Championship, kam pořadatelé k elitě evropského okruhu PGA pozvali několik špiček ze zámoří, mezi nimi i Spietha.

Američanův nástup před dvěma lety byl raketový, od loňska má na kontě dvě major vítězství (Masters a US Open), stal se hráčem roku 2015 na US PGA a vystrnadil z pozice nejobletovanějšího golfisty světa McIlroye, jenž loni pro změnu ovládl evropskou scénu. Severoir ostatně zažil cosi podobného rovněž krátce po završení dvaceti let věku a majory už vyhrál čtyři (US Open 2011, British Open 2014 a PGA Championship 2012 a 2014).

Oba jsou lídry generace, jež zabrala přední pozice a nevídaně snížila věkový průměr mezi vítězi nejvýznamnějších podniků. Světovou dvojkou je momentálně osmadvacetiletý Australan Jason Day a čtyřkou Fowler, další z někdejších zázračných mladíků, jenž sice až po jistém krkolomném dobývání top pozic, ale přece tuto pověst potvrzuje. "Cílem pro tento rok je vyhrát major," řekl bezprostředně po nedělní výhře v Abú Zabí. "Tahle brzká výhra mě utvrdila v tom, že jdu správným směrem. Všechno cílím na Augustu," dodal Američan.

Jako nakonec všichni s takovými ambicemi, McIlroye nevyjímaje. "Potvrdilo se mi, že mám na čem stavět a budovat až prvnímu letošnímu majoru v Augustě," potvrdil. O dvanáct až patnáct let starší Stenson těmto demonstracím síly a ambicí hodlá čelit. "Chtějí nás staré vyhnat. To je pro mě velice motivující," dodal bojovně rodák z Göteborgu usídlený v Orlandu.

Na Masters (7. - 10. dubna) se tedy sejde nevídaná konkurence, kam je nutné přiřadit Daye, dalšího Australana Adama Scotta (35 let), dvojnásobného vítěze z předchozích čtyř ročníků Bubbu Watsona (38) i jeho amerického a rovněž levorukého krajana Phila Mickelsona (45). Ten o minulém víkendu potvrdil konkurenceschopnost třetím místem na turnaji v kalifornské La Quintě. Jsou tu další příslušníci první světové desítky: Angličan Justin Rose (35) a nervově labilní, nicméně vždy nebezpečný Dustin Johnson (31), další ze sebevědomých Američanů Patrick Reed (25). Vyloučit nikdy nelze překvapení.

Jen Woods bude asi chybět. Hráč, jenž po operaci meziobratlové ploténky nemůže naplno trénovat, klesl v žebříčku na 426. místo. Naposledy dal o sobě vědět (nepočítaje bulvár a charitu) na začátku prosince. Je však pravda, že i kdyby se vrátil před padesátkou, bude už navždy stát mimo souboj jakýchkoli generací.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud