Josef Káninský
10. dubna 2016 • 09:50

Velezrádná Augusta dostala i Spietha, ten přesto na Masters stále vede

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jestli někdo může porazit Jordana Spietha, především je to on sám. Obhájce titulu na golfovém Masters a po tři dny lídr turnaje zakončil sobotní kolo ztrátou tří ran na dvou jamkách. Jeho náskok před nejbližšími pronásledovateli se smrskl na jednu či dvě rány a před finálovým programem je vše otevřené. Na Američana zaútočí netradiční složení protivníků, mezi nimiž jsou i nováček a veterán.



Stačí středně silný vítr a z hřiště golfového klubu Augusta National je trýznivé místo, kde hasnou naděje, a v každém z četných nádherných přírodních zákoutí se skrývá past na ambice. Pocítil to i nejlepší z účastníků dosavadních tří kol turnaje Masters Jordan Spieth. Přestože stále vede, není to jeho one man show, jak se dlouho mohlo zdát. "Ten konec jsem pěkně zpackal," ulevil si bezprostředně po dohrání.

Pouze čtyři účastníci prvního majoru sezony jsou po čtyřiapadesáti odehraných jamkách pod celkovým parem a na první pohled přijatelné podmínky jsou něčím jiným, než jak se zdá. Sobotní výsledek 69 ran (-3) Smylieho Kaufmana je v této situaci zjevením. Je ojedinělý nejen v rámci třetího kola, ani v pátek nedokázal nikdo zahrát lépe než 71 (-1).

"Poznal jsem, že musím být trpělivý, podmínky si o to říkaly. Ale projevilo se také, že jsem se v minulém týdnu dobře s hřištěm obeznámil a sestavil jsem si účinný herní plán," řekl čtyřiadvacetiletý nováček Masters.

V dnešním finále vytvoří závěrečný flight s obhájcem titulu Spiethem, od něhož jej dělí rozdíl jediného úderu. Proti své vůli se o to přičinil i sám lídr, jenž je sice o dva a půl roku mladší, ale zároveň už nepoměrně úspěšnější. Hraje o třetí major titul a šanci stát se teprve čtvrtým hráčem historie nejslavnějšího turnaje světa, komu by se podařilo zvítězit ve dvou po sobě jdoucích letech.

Bude k tomu ovšem muset dát pozor na drajvy a přihrávky na green z krátké vzdálenosti. V obojím chyboval víckrát, ale na závěrečných jamkách 17 a 18 ho tyto chyby stály dohromady tři rány (bogey a double bogey), čímž Spieth znehodnotil své komfortní vedení.

Být to jinde a jindy, nemohl by si takové ztráty dovolit, aniž by ho to zároveň stálo vedení. Letošní Masters se však vyznačuje původně skrytou obtížností, jakou možná někteří účastníci vzdor své erudici, talentu a schopnostem stále nechápou. Vedle těch, kteří kazili hodně a jsou mimo hru o konečné prvenství (například americký vítěz z let 2012 a 2014 Bubba Watson, šestý hráč světa Henrik Stenson ze Švédska), prošel frustrací i Spiethův partner ze sobotního závěrečného flightu Rory McIlroy.

Severoir, jemuž titul z Masters chybí ke kompletaci kariérního golfového Grand Slamu, nedokázal zapsat ani jedno birdie a spadl v průběžném pořadí na dělené jedenácté místo. "Sám jsem si to udělal těžké," přiznal se ke starému trápení s mentálními chybami. Technicky je na tom přitom skvěle.

McIlroy je pět ran za lídrem a ačkoli v neděli už nemá tolik foukat, hřiště bude nastaveno na podobnou obtížnost jako v předchozích kolech. Smazat v takových podmínkách takovou ztrátu by znamenalo nejen zahrát nadpozemsky, ale také se dočkat "pomoci" v podobě chyb konkurenta či konkurentů.

Nejen proto je situace před vyvrcholením turnaje nepřehledná. Spieth vpředu je jasný, avšak za Kaufmanem se na třetím místě nachází osmapadesátiletý Bernhard Langer, jenž turnaje hlavního mužského okruhu dávno nehraje a v Augustě startuje díky právu na automatickou účast pro všechny minulé vítěze. Bylo by naprostou senzací, kdyby Němec k triumfům v letech 1985 a 1993 přidal třetí. Na jeho úrovni a čtvrtý do kvarteta pod parem je Hideki Macujama, pro něhož je to ve čtyřiadavceti už páté Masters. Japonec zde začínal ještě jako amatér, loni skončil pátý, ale vpravdě samurajská urputnost není nejlepším přístupem ke golfu v takových kulisách.

Vytáhnout nahoru se proto může i někdo jiný, například australská světová jednička Jason Day se drží tři rány za vedoucím mužem. I tak ovšem vychází ze všech prognóz jako hlavní uchazeč o legendární trofej, zelené sako, hlavně Spieth.

Masters, golfový turnaj kategorie major v Augustě - po 3. kole:

1. Spieth 213 (66+74+73), 2. Kaufman (oba USA) 214 (73+72+69), 3. Langer (Něm.) 215 (72+73+70) a Macujama (Jap.) 215 (71+72+72), 5. Day (Austr.) 216 (72+73+71), D. Johnson (USA) 216 (73+71+72) a Willett (Angl.) 216 (70+74+72).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud