Martin Hašek
30. října 2015 • 14:30

Australský zázrak řídí obr s tváří rabiáta, který vydělal na módě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve finále ragbyového mistrovství světa budou v sobotu favority All Blacks, obhájci titulu ovšem proti sobě mají nebezpečného protivníka. Osobnost australského trenéra Michaela Cheiky skrývá nečekaná zákoutí. Muž, který se zajistil úspěchy v módním průmyslu, je přísný šéf, imaginativní organizátor i dovedný psycholog. Během pouhého roku přetvořil nesourodý tým australských Wallabies v mužstvo, které je pro All Blacks hrozbou.



Michael Cheika vypadá jako pouliční rváč. Nevěřte ale jeho temnému pohledu, hustému černému obočí a jizvě, která se mu rýsuje pod vlasy, a jež mu zbyla z jeho hráčské kariéry, když ho jednou málem skalpovala soupeřova kopačka.

„Je to laskavý obr,“ říká o Cheikovi Collette Dinniganová, úspěšná australská módní návrhářka.

Právě pro ni kdysi Cheika pracoval jako obchodní manažer a získal si respekt jako citlivý vyjednavač. Zkušenosti pak využil ve vlastní distribuční společnosti Live Fashion, která mu vydělala miliony. Třeba akvizicí firmy PDC Jeans, do jejichž výrobků se zamilovala Victoria Beckham.

Cheika ale zároveň není typem člověka, který by řešil celebrity. Traduje se, že jednou povečeřel s popovou zpěvačkou Beyoncé, aniž by tušil, o koho jde. Peníze z módního byznysu mu ale poskytly nezávislost, jíž využívá i ve světě špičkového ragby.

Program MS v ragby

O třetí místo (pátek od 21 hodin)

Jižní Afrika - Argentina (ONLINE přenos sledujte ZDE »)

Finále (sobota od 17 hodin)

Austrálie - Nová Zéland (ONLINE přenos sledujte ZDE »)

To je všechno, co umíš, kámo?

„Je v ideální pozici směrem k hráčům, i k vedení. Vždycky chce svoje podmínky, právo veta ohledně sestavy. To někteří trenéři neudělají a pak jim do toho mluví manažer a zástupci klubů,“ vysvětluje Karel Ševčík, trenér ragbyové akademie Yvese Perrota.

Cheika byl jako hráč známý jako tvrďák, kterého jen tak něco nezastavilo. Když mu bylo dvacet, na hřišti ho převálcoval novozélandský hromotluk Wayne Shelford, jen aby vzápětí uslyšel: „To je všechno, co umíš, kámo?“

Syn libanonských imigrantů, kteří přijeli do Austrálie s méně než deseti dolary v kapse, vyrůstal v dělnickém prostředí. Dnes však vládne australskému ragby, které je plné doktorů a právníků. Umí plynně arabsky, francouzsky a španělsky a jako jediný trenér v historii se pyšní tituly ve špičkových mezinárodních klubových soutěžích na severní i jižní polokouli. S irským Leinsterem vyhrál Heineken Cup, s New South Wales Waratahs triumoval v Super Rugby.

I proto na něj vloni v říjnu ukázali šéfové australského ragby poté, co během skandální tiskové konference po zápase s Novým Zélandem odstoupil předchozí kouč Ewen McKenzie.

Druhá šance pro rebelující hvězdu

Cheika přišel k rozklíženému mužstvu, které rozdělil otevřený spor hvězdného hráče Kurtleyho Bealea s neoblíbenou obchodní manažerkou týmu Di Patstonovou, jíž Beale posílal urážlivé esemesky a fotky. McKenzie manažerku hájil, část týmu se ale postavila proti němu. Cheika špínu vyčistil rychle, Bealovi však zároveň dal novou šanci.

„Udělal něco jiného než anglický trenér, který vyřadil všechny problémové hráče. On tým převzal a problémovým hráčům vysvětlil, že jestliže chtějí být platní pro tým, musí dodržovat určitá pravidla. Hráči se s tím ztotožnili,“ vysvětluje Ševčík. „Aby v Austrálii hráčům prošla revolta proti trenérovi, je zvláštní. Ale je vidět, že Cheika je úspěšný trenér a stratég. Má úspěchy, kam nastoupí, tam se mu daří.“

MICHAEL CHEIKA

Kouč australských ragbistů Michael Cheika je laskavý obr Kouč australských ragbistů Michael Cheika je laskavý obrFoto Reuters

Narozen: 4. března 1967 (48 let)

Hráčská kariéra: Randwick, Castres, Stade Francais, Livorno

Trenérská kariéra: Padova (19992000), Randwick (2001-2005), Leinster (2005-2010), Stade Francais (2010-2012), NSW Waratahs (20132015), Austrálie (od 2014)

Největší trenérské úspěchy: vítěz Heineken Cupu s Leinsterem (2009), vítěz Super Rugby s Waratahs (2014), vítěz Rugby Championship s Austrálií (2015)

Cheika na úvod svého angažmá musel koncem minulého roku přetrpět tři porážky na evropském turné. Měl ale čas si udělat věci po svém. Rozmetal původní trenérský tým, jako kouče mlýna najal Argentince Maria Ledesmu, útočníky dal na starosti bývalé hvězdě Stephenu Larkhamovi.

Vášeň pro hru

Hráči rychle zblízka poznali koučovu vášeň pro hru, kterou Cheika už předtím prokázal třeba rvačkou s jihoafrickým kameramanem během klubového zápasu v Durbanu. Jindy zase přišel do kabiny a prásknul dveřmi tak silně, že se vysypalo okno.

„Někdy musíte dát hráčům najevo, že vám na tom záleží,“ říká k tomu Cheika.

Před světovým šampionátem to ukázal ve chvíli oznámení nominace. Šťastnou novinu hráčům po telefonu sdělili šampioni z roku 1999, kdy Austrálie naposledy vyhrála mistrovství světa. Aktuální tým se pak sešel na palubě letadla, z něhož hráči scházeli mezi novináře.

„Nahoře jsme se všichni bavili jen o tom, kdo komu volal,“ usmíval se kapitán Stephen Moore.

Nový Zéland, s nímž se střetnou v sobotním finále v Twickenhamu, už Australané letos jednou porazili. V Sydney díky tomu získali triumf v Rugby Championhip, šampionátu jižní polokoule. Týden poté se ale All Blacks tvrdě pomstili doma v Aucklandu v zápase o tradiční Bledisloe Cup. Jakou tvář ukážou Wallabies v sobotu? Cheika má na tohle téma hráčům co říct.

„Chcete být šťastní, přijet domů, kde vás budou plácat po ramenou, nebo chcete něco jiného?“ ptá se Cheika. „Chcete dokázat něco, co s vámi bude po zbytek života? Občas si musíte vybrat. A já vím, co si tenhle tým vybere.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud