31. října 2015 • 18:53

Černý VÁLEC. Ragbisté Nového Zélandu přejeli ve finále MS Austrálii

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ragbisté Nového Zélandu jako první tým v historii obhájili titul mistrů světa. Ve finále šampionátu v Londýně dnes porazili své velké rivaly Australany 34:17 a Pohár Webba Ellise získali potřetí, což se dosud nikomu nepovedlo.



Hrdinou zápasu byl Dan Carter, který se v posledním reprezentačním utkání své kariéry postaral o 19 bodů. Novozélandský kopáč si vynahradil zklamání z roku 2011, kdy o finále přišel kvůli zranění třísel.

"Bylo to pro něj opravdu mimořádné, že mohl dneska předvést, co všechno umí. Skvělý způsob jak se rozloučit. Lepší scénář se napsat nedal," prohlásil trenér Nového Zélandu Steve Hansen na adresu Cartera, jenž byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

Také Australané bojovali o třetí titul z mistrovství světa, od začátku zápasu na stadionu Twickenham však zaostávali. Po prvním poločase vedli All Blacks 16:3 poté, co v jeho závěru Nehe Milner-Skudder položil první pětku utkání.

Krátce po změně stran zvýšili svěřenci trenéra Hansena už na 21:3, když parádní akci předvedl Ma'a Nonu, jenž přešel několik soupeřů a doběhl do brankoviště. Pak se povedlo australskému týmu finále zdramatizovat.

Výrazně k tomu přispěla žlutá karta pro Bena Smitha, který musel na deset minut ze hřiště. Při absenci novozélandského zadáka Wallabies díky pětkám Davida Pococka a Turida Kuridraniho a kopům Bernarda Foleyho snížili na rozdíl čtyř bodů a udělali z koncovky drama.

"Tou dobou jsme na tom nebyli dobře. Bylo třeba nezpanikařit, hrát jednoduše a držet míč vzadu, abychom dostali hru zase pod kontrolu. Je vidět, že máme hráče velkého kalibru," uvedl kapitán Richie McCaw.

Osud zápasu vzal do rukou Carter, který deset minut před koncem proměnil kop ze hry upravil na 24:17. "Jenom jsem na míč křičel 'jdi, jdi'. Nebyl jsem si jistý, že to bude stačit. Byla to velká úleva, když jsem viděl, že to vyšlo."

V samém závěru ještě střídající Beauden Barrett využil čerstvých nohou a doběhl pro další pětku, v poslední minutě symbolicky završil svým šestým úspěšným kopem zápas Carter. "Jsem hrozně vděčný, že jsem tu vzhledem k tomu, co mě potkalo před čtyřmi roky," uvedl Carter.

Kapitán All Blacks Richie McCaw slaví titul mistra světa v ragby
Kapitán All Blacks Richie McCaw slaví titul mistra světa v ragby

"Jsem na tým ohromně pyšný. Obhájit titul, to je splněný sen. Jsme silná parta, co se snaží o věci, které nikdo před ní nedokázal. Je to výjimečný pocit být její součástí," řekl třiatřicetiletý kopáč. Od finále minulého MS Novozélanďané prohráli jen tři z 54 zápasů.

Carter, jenž má na kontě rekordních 1598 bodů v reprezentačním dresu, po šampionátu zamíří do pařížského klubu Racing Metro, kde bude s ročním platem 1,5 milionu eur nejlépe placeným ragbistou světa.

Kapitán McCaw po finále, které bylo pro jeho tým čtrnáctým vítězným zápasem na MS v řadě, převzal trofej z rukou prince Harryho. Novozélanďané vyhráli šampionát poprvé na cizí půdě, v letech 1987 a 2011 slavili doma. Australští ragbisté získali stříbro stejně jako v roce 2003 a vylepšili bronzovou příčku z minulého šampionátu.

"Statečně jsme se rvali a vrátili se do hry, ale jsou to mistři světa a zaslouženě," řekl australský kouč Michael Cheika. "Pořád jsem věřil, i ke konci, ale nemělo to tak dnes být. Na kluky jsem hrdý," prohlásil.

I podle kapitána poraženého celku Stephena Moorea si Nový Zéland vítězství zcela zasloužil. "Nemáme se na co vymlouvat. Jsem pyšný na náš výkon a na to, jak jsme se vrátili do zápasu. Občas narazíte na silnější tým a tohle byl ten případ," řekl Moore.

Finále mistrovství světa v ragby v Londýně:

Nový Zéland - Austrálie 34:17 (16:3)

Body: Carter 19, Milner-Skudder, Nonu a Barrett po 5 - Foley 7, Pocock a Kuridrani po 5.

ONLINE: Nový Zéland - Austrálie >>>



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud