10. listopadu 2015 • 11:26

Hvězdy MS v ragby do NFL? Pět až šest borců má šanci, hlásí skaut

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední, ne sice tak viditelný, ale neméně důležitý dopad velkého úspěchu nedávno skončeného mistrovství světa v ragby, je možný průlom největších hvězd turnaje na americký trh. Tam je lákají hledači talentů, ne ale pro ragby, ale pro americký fotbal. Vzhledem k tomu, že ve slavné NFL už se prosazuje bývalý ragbista Jarryd Hayne, to zdaleka není nemožné.



Jeden z nejpečlivějších diváků ragbyového mistrovství světa se jmenoval Jack Bechta. Američan z Philadelphie se ale na britské ostrovy nevydal fandit některému z týmů. Přijel sledoval hráče, které by od ragby mohl odčerpat – do amerického fotbalu.

Bechta je agentem s více než 250 kontrakty hráčů amerického fotbalu ve svých složkách, v NFL má momentálně dvacítku klientů. Jedním z nich je Jarryd Hayne, nováček v dresu San Francisco 49ers. Předchozí působiště? Parramatta Eels, ragbyový tým, kde byl prvotřídní hvězdou.

„Na mistrovství světa jsem viděl tři až pět hráčů, kteří mohou jeho cestu do NFL následovat. Mají potenciál hráčů NFL i schopnosti se v lize prosadit,“ potvrdil Bechta.

Proč hledá agent amerického fotbalu mezi ragbisty? Bechta tvrdí, že jsou lépe trénovaní, houževnatější a dostatečně odolní na to, aby americký fotbal, drsnou bitvu v helmách a s chrániči po těle, vydrželi.

Je tady třeba Australan Israel Folau, který si americký fotbal vyzkoušel i na tréninku během nedávného turné svého týmu po Spojených státech.

Zdaleka to není poprvé, co NFL brázdí ragbyové vody při hledání čerstvé krve. Dává to smysl – hra má některé podobné prvky a hlavně vyžaduje stoprocentní chlapy. Bechta není sám, kdo považuje ragby za vhodné loviště.

„Cesta je ale daleko složitější, než si někdo může myslet. Jenom tak jeden z deseti je vhodný pro americký fotbal. A to ještě nic neříká o jeho šancích prosadit se,“ říká agent.

Jak upozorňují experti: srovnávat ragby a americký fotbal je jako dát vedle sebe švýcarský víceúčelový nůž a skalpel. Oběma se řeže, ale oba se používají na úplně odlišné úkony.

Těžiště postoje, načasování výpadů nebo intenzita hry, to všechno je v obou zmíněných sportech úplně jiné.

„Obyčejně hráč, kterého si všimnu, v daném zápase dominuje. Takového hledám. Pokud v příštím zápase dominuje znovu, jeho jméno si poznačím,“ prozrazuje Bechta. „Kde jinde hledat než na mistrovství světa? Tam si hráči dělají svá jména. Tam bojují na nejvyšší úrovni,“ tvrdí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud