Ivo Pospíšil
1. června 2015 • 17:21

VIDEO: Šonkův životní závod. A vítězství přijde, řekl po druhém místu

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle před ním nikdo z Čechů nedokázal. Místo prosluněných pláží v Chorvatsku si podmanil nebe. „Konečně jsme měli trochu štěstí,“ radoval se český akrobatický pilot Martin Šonka po historickém druhém místu v závodě Red Bull Air Race v Rovinji. A to ho od vítězství dělilo pouhých sedm setin sekundy. Podívejte se na video z jeho helmy.



Co stihnete za sedm setin sekundy? Prakticky nic. Přesně tenhle rozdíl ale včera dělil akrobatického pilota Martina Šonku od zlata v závodě Red Bull Air Race v Rovinji. Pokud byste však hledali v jeho tváři smutek, pátrali byste marně.

Převažovala absolutní euforie ze stříbra.

„Bylo to těsné, samozřejmě bych rád vyhrál, ale to tady chce dalších čtrnáct pilotů. Ještě nikdy Red Bull Air Race nebyl tak vyrovnaný, jako letos. I proto je druhé místo obrovským úspěchem. Navíc věřím, že pokud budeme tvrdě pracovat dál, vítězství přijde. Teď budeme mít letadlo až do dalšího závodu doma, takže nás čeká spoustu práce. Nesmíme usnout na vavřínech,“ říkal nadšeně Šonka.

Podívejte se, jak Šonka vyletěl druhé místo
Video se připravuje ...

Aby ne, druhé místo bylo nejen jeho životní, ale i dosavadní české maximum v historii. Šonka se tak díky chorvatskému stříbru posunul v letošním ročníku už na šesté místo.

„Jsem opravdu šťastný za celý tým. V prvních dvou závodech sezony se nám nedařilo a tady v Rovinji jsme opravdu tvrdě pracovali, abychom získali první body. Byl to velmi náročný závod, zvláště vítr dával všem pilotům pořádně zabrat. My jsme se s tím vyrovnali dobře, vyvarovali jsme se zbytečných chyb a konečně jsme potvrdili rychlost z tréninků a kvalifikace. A měli jsme konenčně i trochu štěstí,“ popisoval a dodal:

„V prvním letu jsem věděl, že můj soupeř udělal chybu a stačilo letět na pomaleji na jistotu. Pak už jsme museli letět úplně na doraz. Dolderer byl rychlý, ale udělal chybu a ve finálové čtyřce se nám podařilo zaletět náš nejrychlejší čas z celého dne. Nakonec je z toho stříbro, což je úžasné,“ uzavřel.

Další závod se koná od 4. do 5. července v Budapešti. 

Šonka skončil v závodech druhý
Šonka skončil v závodech druhý

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud