6. července 2015 • 10:34

Parádní třetí místo! Šonka šokoval v pekelné budapešťské výhni

Autor: Patrik Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BUDAPEŠTI | Byl největším hrdinou dne. Český akrobatický pilot skončil na parádním 3. místě v prestižní sérii Red Bull Air Race, která měla o víkendu zastávku v Budapešti. V Maďarské metropoli se letělo po dlouhých šesti letech. Neuvěřitelné kousky v centru města předváděla nad řekou Dunaj čtrnáctka nejlepších letců. Zatímco na zemi bylo 35 stupňů celsia ve stínu, závodníci měli v kokpitu až 60 stupňů!



Podletět slavný řetězový most, bezchybně prosvištět mezi pylony a být tím úplně nejrychlejším. Těžký úkol pro čtrnáctku vyvolených, kteří ve svých akrobatických speciálech letěli rychlostí až 370 km/h jen pár metrů nad hladinou řeky Dunaje! Pro české eso to nevypadalo moc dobře. Kvalifikace Šonkovi přisoudila do souboje v prvním kole dvojnásobného šampiona série Paula Bonhomma a nakonec ho Brit vyřadil o 0,06 sekundy. Naštěstí Šonka díky rychlému času postoupil do dalších bojů jako nejlepší z poražených.

V kokpitu bylo až 60 stupňů. Přesto měl Šonka po závodě úsměv na tváři.Foto Red Bull Air Race

„Když jsme viděli, proti komu letíme, moc velkou radost jsme z toho neměli. Ale stanovili jsme si určitou strategii, která nám vyšla a dostali jsme se dál,“ prozradil český pilot. Aby toho nebylo málo, narazil v dalším kole vyřazovací části na nejrychlejšího letce víkendu Australana Matta Halla, vítěze kvalifikace. Šonka ale šokoval Budapešť a největšího favorita vyřadil a dostal se do souboje čtyř nejlepších.

„Myslím, že moc lidí, kteří věřili v náš postup přes Matta, by se nenašlo. On tady létal skvěle, jednoznačně ze všech nejrychleji. O to cennější je to pro nás skalp. V souboji s ním jsme předvedli asi nejlepší výkon za celý závodní víkend,“ usmíval se Šonka.

Ve finálové čtyřce už si piloti i stroje sáhli na dno. V kokpitech kromě tradičního velkého přetížení museli vydržet obrovské vedro. Nejlépe se s tím vypořádal vítěz závodu Rakušan Hannes Arch a druhý skončil Brit Paul Bonhomme. Hned za nimi se umístil Šonka.

Krásné záběry přímo z kokpitu.
Video se připravuje ...

„Byly to těžké podmínky. Motory se v tom horku přehřívaly, ztrácely výkon. Bojoval s tím každý. Ve finále už se nám let nepodařil tak, jak bychom chtěli, ale přesto jsme šťastní. Třetí místo je nádherné, obzvlášť na tomto výjimečném místě,“ radoval se sedmatřicetiletý pilot, pro kterého to bylo třetí pódium v kariéře.

Opět mu chyběl k prvnímu vítězství malý krůček. O triumf se může pokusit 15. a 16. srpna ve Velké Británii na slavném dostihovém závodišti v Ascotu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud