9. července 2015 • 16:39

Extrém na 1000 mil: paraglidista nenastoupil, bikeři jedou na rekord

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedou bez hlavní tváře, ale ve velkém tempu. Čtyři náročné dny za sebou mají účastníci extrémního ultramaratonu přes území bývalého Československa Isoma 1000 Miles. I přes neúčast známého paraglidistky Jana Škrabálka, který se na poslední chvíli omluvil kvůli osobním důvodům, atakují nejlepší závodníci v náročném dobrodružství na 1623 km rekordní čas.



Ultramaraton, který v Evropě nemá obdoby, ukazuje i v pátém ročníku, že je každý den na trati netradiční dobrodružství. Závod Isoma 1000 Miles přes nejnáročnější terén Slovenska a Česka, jenž se jede nonstop a bez zabezpečení, se navíc odehrává ve zběsilém tempu.

O vítězství bojuje čtveřice cyklistů na horských kolech Jan Tyxa, Filip Degl, Petr Tichý a Jiří Míl. Všichni už překročili slovensko-českou hranici. A to přitom teprve v neděli odpoledne startovali v nejvýchodnější slovenské obci Nová Sedlice. Pokud nastavené tempo vydrží, může padnout rychlostní rekord 8 dní a 58 minut, který vytvořili loňští vítězové Štěpán Stránský a Martin Vít.

„Zatím to vypadá na nejrychlejší ročník v historii. Ti nejlepší jsou ale teprve v polovině a odjet rychle osm set kilometrů neznamená, že druhá půlka bude stejná. Komu dojde dech, může se jeho postup zpomalit o polovinu,“ vysvětluje organizátor a biker Jan Kopka, jenž v roce 2007 vyhrál závod Iditarod přes ledovou Aljašku.

Průběhu pomohla i rekordní vedra, která v minulých dnech panovala na Slovensku. Ve stínu se průměrná teplota pohybovala na 38 stupních, díky tomu cyklisté, ale i koloběžkáři, běžci a chodci mohly na jinak náročných jílovitých tratích upalovat podobně rychle jako na silnici. Elita si drží jízdní průměr přesahující 20 km/h, což je na trati, která vede povětšinou terénem a celkové převýšení činí 40 km, velmi vysoké tempo.

„První den jsem měl dokonce průměr 24 kilometrů, bylo to zběsilé a jsem zvědavý, kdo to vydrží celou dobu,“ řekl závodník Ondřej Semerád, který momentálně drží 5. místo. „Letos je to zatím víc závod než v minulých letech. Celá špička, tedy asi deset lidí, jede na výsledek a jsou to dobře trénovaní cyklisté. Paradoxně se tím obírají o zážitky a dobrodružství, které mají ti pomalejší účastníci,“ tvrdí Kopka.

Čtyři nejlepší závodníci se pohybují na trase v rozmezí 100 km a o vítězství se na území Česka bude zřejmě bojovat do poslední chvíle. Král letošního ročníku by měl podle odhadů dorazit do cíle ve Skalné u Chebu už v pondělí. Na rozdíl od Slovenska však mají akci nyní doprovázet bouřky a zima. O víkendu mají být v horách na severní straně republiky, kudy vede trasa, teploty 3 až 5 stupňů.

Hlavními favority jsou amatérští bikeři, kteří se v posledních letech začaly specializovat na extrémní závody. Tyxa je vítězem z roku 2013 a jeho hlavní zbraní je, že se zvládá pohybovat po trati s minimálními přestávkami. Jeho konkurentem je Degl, trojnásobný účastník 1000 mil, jenž za poslední rok najezdil na kole 30 tisíc kilometrů. Tedy podobný objem jako nejlepší silniční profesionálové, jež nyní absolvují Tour de France.

„U těchhle kluků se projevuje, že jedou už poněkolikáté. Nevezou sebou téměř nic a na trase přežívají s absolutním minimem. Jejich kola váží i s kompletní výbavou devět kilo,“ poukazuje Kopka, kterému zkazil dojem z dosavadního průběhu jen fakt, že se na startu neobjevil oproti původním plánům paraglidistka a dálkový běžec Jan Škrabálek.

Tvář letošního ročníku se na poslední chvíli omluvila kvůli osobním důvodům. Škrabálek, jenž má zkušenosti z náročných podniků X-Apls a Dolomitenmann, se chtěl poměřit, zda na paraglidu a po svých bude stačit cyklistům. „Prý se v Rakousku stalo něco s jeho dobrým kamarádem horolezcem,“ uzavřel šéf extrémního podniku.

Přímý přenos můžete sledovat na www.1000miles.cz.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud