25. února 2016 • 16:28

Squashista Koukal chce další titul. Hraje fotbal a trénuje s meči

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na triku má šestnáct titulů. Že by se ale squashista Jan Koukal chystal vyklidit pozice, tak to ani náhodou. Pořád chce ničit konkurenci a v počtu titulů dohnat legendární sourozence Pospíšilovy z kolové, ti si oblékli duhový trikot pro šampiony dvacetkrát. „Pořád má po titulech hlad,“ usmívá se Koukal, čerstvý ženáč. Šampionát se bude hrát za týden v Metropoli Zličín na skleněném kurtu, Koukal je přitom jedním z pořadatelů.



Každý rok se to vrací jako bumerang, konkurence hlásí, že nadvláda Koukala prostě skončí. Jenže, pokud je česká squashová jednička v pohodě, nikdo nemá nárok. Před minulým šampionátem měl pochroumaný kotník, trable ale dokázal před soupeři zamaskovat a co víc, bez problémů dosáhl na titul.

„Teď mám natrénováno a jsem úplně v pohodě,“ varuje konkurenty, kteří jej chtějí připravit o nadvládu nad českým squashem. "A na skleněném kurtu hraji nejraději."

Kdo si myslí, že Koukal před šampionátem piluje údery a všechno ostatní hodil za hlavu, hodně se plete. Dvakrát v týdnu si kopne fotbal a vůbec nejde o nějaké sranda mače. Přes hodinu v zápřahu po boku sparťana Horsta Siegla či třeba slávisty Ivo Ulicha. S fyzičkou ale nikdy neměl problém, vždy byl nabušený.

„Nemám problém z pravého beka utéct po levém křídle a zase se vrátit do obrany,“ směje se Koukal. „Když se někdo nestíhá vracet, má jistotu, že já tam budu.“

A když zrovna není čas na mičudu, srovná se Koukal při tréninku s meči. „Je to určitý druh mentálního tréninku, člověk i díky tomu zvládá lépe krizové situace,“ nabízí squashista pohled, proč se věnuje netradičnímu tréninku.„Ale s mentálním tréninkem, kdy člověk jen odpočívá to nemá nic společného, tady se maká,“ dodává.

Ve vypjatých chvílích pak ale dokáže všechno hodit za hlavu, nestresuje se a všechnu energii soustředí na to, aby uspěl. „Myslím, že v tom je hodně velký rozdíl mezi mnou a konkurenty,“ myslí si Koukal, byť připouští, že soupeři se zlepšují každým rokem, když jezdí na turnaje PSA. „Bylo by smutné, kdyby se kluci nezlepšovali. Ale čekal jsem, že ten rozdíl už mezi námi bude menší,“ rýpne si konkurence.

Navíc zvládá ještě s parťáky ze squashové akademie chystat akce, jako je mistrovství republiky, které se bude hrát ve skleněném kurtu na Zličíně v příštím týdnu. Stará se o propagaci, finále šampionátu opět uvidí fanoušci na stanici Nova Sport. „Snažíme se o to, aby byly naše akce atraktivní a lidé se dobře bavili,“ dodává.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud