19. května 2016 • 16:27

Squash si podle mistra světa Gaultiera zaslouží být na olympiádě

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Squash si podle úřadujícího mistra světa Grégoryho Gaultiera zaslouží být v olympijském programu. Třiatřicetiletý Francouz žijící v Česku doufá, že se raketový sport sevřený čtyřmi stěnami jednou na hry dostane. "Věřím tomu. Zasloužili bychom si to. Jsou tam jiné sporty, které ani nemají to, co my," řekl druhý hráč světa Gaultier na tiskové konferenci v Praze před vyvrcholením extraligy, v níž bude po boku svého švagra a české jedničky Jana Koukala obhajovat titul v dresu Buldoků Praha.



Squash si dělal naději na zařazení na olympiádu v Tokiu 2020, ale do užšího výběru se dostalo jiných pět sportů, jako třeba baseball či sportovní lezení. "Je to škoda, uvidíme v roce 2024," řekl Gaultier.

Myslí si, že squash nabízí dobrý produkt a je rozšířený po celém světě. "Musíme prodat náš sport a dostat ho na olympiádu," dodal.

Ve squashi patří mezi špičku přes deset let. Na vrchol světového žebříčku vystoupal už v roce 2009, vyhrál většinu prestižních turnajů, sedmkrát mistrovství Evropy, ale mistrem světa se stal na pátý pokus až loni.

"Minulý rok nastal můj čas. Měl jsem obrovskou radost. Bylo to devět let po mém prvním finále," řekl Gaultier. Ve finále MS prohrál poprvé v roce 2006, kdy vedl nad Davidem Palmerem už 2:0 na sety, a pak v letech 2007, 2011 i 2013. Triumfu se dočkal loni v Seattlu. "Světový titul je nejvíc. Před finále jsem nespal dobře, ale on hrál finále poprvé, takže jsem se zbavil stresu a zvládl to takticky," vzpomínal na výhru 3:0 nad Omarem Mosaadem z Egyptu.

Ve svém věku patří k nejstarším hráčům na okruhu, ale končit zdaleka nechce. "Jasně, je mi 33 let, ale jsem v dobré formě. Chci hrát ještě dva tři čtyři roky, dokud se tělo bude cítit. Chci třeba vyhrát další titul," uvedl.

Zatím zvládá i vyšší tempo nastupující generace. "Squash je agresivnější, hráči více útočí a je to jiné než před lety. Musíte se víc starat o tělo, ve hře využívat předvídavost a zkušenosti." Pro rodáka z Provence je Praha už pět let hlavním přístavištěm.

Jeho manželkou je Veronika Koukalová, sestra sedmnáctinásobného českého mistra. "Tady jsem doma, protože tu během roku zůstávám nejvíc. Mám zde rodinu. Jsem sice pořád na cestách, asi sedm až osm měsíců, ale sem se vracím," řekl Gaultier.

V české metropoli se mu líbí, ale musí si dávat pozor na těžká česká jídla. "Děláte moc omáček. Musím být navíc opatrný na dietu, nemohu jíst všechno," uvedl a přiznal, že bojuje s češtinou. "Umím jen pár slov. Snažil jsem se, opravdu, protože hodně cestuji a v letadle si mohu vzít učebnici, ale nedaří se mi to."

Už myslí i na život po kariéře. Nejspíše bude dál spjatý se squashem. "Je to logické, ten umím nejlíp," řekl. Uvažovat bude o trénování či založení vlastní akademie. "Uvidíme, jaké budou nabídky a možnosti. Je to stále daleko," uvedl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud