22. června 2016 • 15:28

Squashová čtyřhra? Zábavný masakr, kde hrozí rána do nohy

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva roky po sobě se dostala dvojice Michal Valenta a Michal Jirka do finále squashové čtyřhry na mistrovství republiky. Až letos však sehraná dvojka turnaj v Sadské vyhrála. „I když se čtyrhra moc nehraje, je velice zábavná,“ říká Valenta, který s Jirkou porazil ve finále dvojici Martin Paroulek a Lukáš Walter 3:2 (11:8, 11:5, 10:11, 6:11, 11:8).



Čtyřhra ve squashi není tak obvyklá jako například v tenise a také podmínky pro její pořádání jsou složitější. „Když se hraje čtyřhra na mistrovství, hraje se ve squashových centrech, kde je možnost kurt rozšířit. Je tam jedna posuvna stěna, se kterou se hne přibližně o jeden metr. Kurt je tak širší, ale stejně je to velmi natěsno,“ vysvětluje Valenta.

Snadno může dojít k úrazu, není to sranda. „Pokud člověk zahraje nepřesný úder, pak je možné, že ten jeden hráč má na výběr ze tří hráčů, které by mohl trefit, takže v tomto směru to není úplně bezpečné,“ upozorňuje Valenta, kterého soupeř napálil zezadu do kolene.

Se stylem hraní tenisové čtyřhry se nedá ta squashová příliš srovnávat. „Bývá tam možnost, že se tým domluví, že jeden hráč bude hrát vepředu a jeden vzadu. Případně, že každý hráč bude mít jednu stranu a tak se to hraje standardně,“ popisuje Valenta.

Strategie? Stanovit ji není tak těžké… „Všechno jsme hráli přes toho horšího soupeře a snažili se tak udělat bod. Výjimečně se dělá to, že když si minutu pinkají ti slabší na jedné straně, pak se vyplatí zahrát krátký balon dopředu, kde ten, který dlouho nehrál, tak ztuhne a nestačí zareagovat.“

Ve světě je squashová čtyřhra také velkou raritou. „Věřím, že něco podobného, jako mistrovství republiky (což je jediný turnaj čtyřhry u nás), je i ve světě. Je to spíše zábava, ale myslím, že se to někde hraje, pokud tam je možnost těch kurtů k jejich rozšíření,“ popisuje Valenta atraktivitu této disciplíny.

Mistrovství České republice ve čtyřhře: Michal Jirka, Michal Valenta – Martin Paroulek, Lukáš Walter 3:2  (11:8, 11:5, 10:11, 6:11, 11:8). Ženy – 1. místo: Natálie Babjuková – Karolína Holinková. Mix: Kristýna Fialová, Petr Zatřepálek – Pavel Beneš, Anežka Stöckelová  3:2 (11:10, 9:11, 11:6, 7:11, 11:8).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud