30. června 2016 • 16:00

Squashová mistryně ve čtyřhře se v USA potkala s Hillary Clintonovou

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Americkou školu squashe má za sebou česká hráčka Natálie Babjuková, která žila v USA pět let, studovala a zároveň hrála univerzitní squashovou ligu za univerzitu Trinity College v Hartfordu v Connecticutu. Teď se stala i českou mistryní ve čtyřhře, průprava ze zámoří se jí náramně hodila. „V USA je několik squashových lig, od univerzitních po dospělé a profesionální. Nejvíce se squash hraje v New Yorku,“ popisuje squashové dění v USA ze svého pohledu.



Úroveň americké ligy je podle ní prý mnohem vyšší než té české. Je to dáno počtem cizinců, do tamních lig jezdí squashisté z Egypta, kteří jsou považování za nejlepší na světě.

„Squash je v USA brán jako týmový sport, zápasy se počítají dohromady. Aktivně v týmu hraje devět hráčů a tak tedy minimálně pět z nich musí zvítězit, aby mohl vyhrát celý tým. My jsme dokonce jednu ligu celou vyhráli,“ chlubí se Babjuková, pětadvacetiletá squashistka.

Při srovnání se situací v Česku a Americe se najdou i další viditelné rozdíly. Squash je podle Babjukové v USA brán jako sport pro bohatší vrstvu. Hodina squashe vychází běžně na 50 dolarů, což je cca 1200 korun.

„Je to velmi drahý sport, dovolí si ho hrát opravdu bohatší. Nejpopulárnější je v USA čtyrhra, kterou hrají převážně starší, důchodci. Hraje se na dvounásobně větším kurtu a s jiným míčkem, který skáče více. Hodně se na tom dá vyblbnout,“ tvrdila Babjuková, která na škole studovala mezinárodní vztahy. Díky tomu se potkala s Hillary Clintonovou.

„Přes školní kontakt jsem si dokázala získat přidružení ke kampani paní Clintonové. Pracovali jsme každý den, i o víkendech. Moje hlavní funkce byla mluvit s voliči po domech, ptát se jich, koho budou volit nebo jim volat. To sice nebylo tak zábavné, ale potom jsme se zúčastnili mnoha akcí buď se samotnou Hillary, nebo s lidmi, kteří jí nějak podporují, takže jsem se potkala i s dalšími důležitými lidmi, jako byla Madeleine Albrightová,“ popisovala Babjuchová, čerstvá domácí mistryně ve čtyrhře.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud