5. září 2016 • 22:05

Francouz Castagnet, mistr squashových „rybiček“, míří na ME do Prahy

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Urvat proti němu bod je skoro nemožné… Squashista Mathieu Castagnet dokáže vybrat skoro vše. Na jeho symfonii pohybů se mohou přijít podívat také čeští diváci. Od středy bude totiž k vidění na Mistrovství Evropy v Praze, konkrétně ve Wellness Hotelu STEP. Hrát se bude ve skleněném kurtu. Francouz Castagnet, světové devítka, se v prvním kole utká s Vojtěchem Rybou. Finálové zápasy jsou na programu v sobotu 10. září.



Jedna „rybička“, pak druhá… A soupeř nevěřícně kouká. Toho všeho je schopný Mathieu Castagnet. Teď se na podobnou podívanou mohou těšit i squashoví fanouci v hlavním městě.

"Oplývá úžasným pohybem, dokáže vybrat neskutečné míčky. Myslím, že něco takového fanoušci squashe v České republice ještě neviděli,“ tvrdil Tomáš Fořter, ředitel evropského šampionátu, který se koná v Praze.

Castagnet je druhým nasazeným hráčem, tím prvním je další Francouz – Grégory Gaultier, úřadující mistr světa. Nebude rozhodně překvapením, pokud se oba střetnou ve finále. Pak to bude reklama na světový squash…

VIDEO: Neskutečné rybičky v podání Castagneta

„Oba mají asi nejlepší pohyb na světě, nebo minimálně patří do Top 5. Castagnet je obrovským bojovníkem,“ říká squashista Martin Švec.

A proč právě Francouzi jsou v této dovednosti tak dobří? „Mají speciální tréninkové metody. Od děství simulují pohyb po kurtu, běhají, ale neodehrávají míček. Navíc většinou bývají menší postavy, takže jsou fakt rychlí,“ popisuje Švec.

Castagnetovým cílem je vybojovat medaili, nebo být minimálně ve finále. „Mistrovství Evropy beru jako hodně důležitou událost pro náš sport,“ prohlásil Francouz, který v Praze není poprvé. „Byl jsem tady několikrát, mám moc rád atmosféru tohoto města. V Praze jsem ale poprvé na squashovém turnaji.“

Koho zná z českých hráčů? Samozřejmě Jana Koukala. „Poznal jsem ho, když byl na 39. místě světového žebříčku PSA,“ dodal Castagnet, kterého mrzí, že se jeho sport nedostal do programu olympijských her. „Když jsem viděl, že 50 z 80 golfistů se na olympiádu v Riu vykašlalo, tak mě to hodně naštvalo,“ dodal Castagnet. „Všechny squashové svazy po celém světě by měly mít nastavený stejný směr a olympijský výbor by měl konečně pochopit naši snahu se tam dostat,“dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud