5. října 2016 • 14:38

Další zářez v Koruně světa: Jaroš už stál na Elbrusu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Horolezec Radek Jaroš má za sebou další úspěšnou etapu svého projektu Koruna světa. V úterý večer vystoupil na 5642 metrů vysoký Elbrus, nejvyšší horu Evropy a po asijském Mount Everestu a severoamerické Denali stál na dalším vrcholu kontinentu.



„V deset hodin jsme stáli na západním vrcholu Elbrusu. Počasí vyšlo skvěle a vrcholové výhledy jsme si tedy užili,“ hlásí Jaroš na svých internetových stránkách. „Samotný pobyt a focení ale komplikoval silný vítr na vrcholku. Abych si pak dopřál i trochu samoty, vyrazil jsem posléze sám i na východní vrchol Elbrusu.“

Jaroš v roce 2014 dokončil projekt Koruna Himálaje, když vystoupil na K2 a jako patnáctý v historii tak stanul na vrcholu všech čtrnácti osmitisícovek bez použití přídavného kyslíku. Letos se pustil do další mise, v níž chce vystoupit na nejvyšší hory všech kontinentů.

Jaroš už v roce 1998 stál na vrcholu Mount Everestu (8850 metrů), nejvyšší světové hory a zároveň vrcholu Asie. Letos na jaře pak vystoupil na severoamerickou Denali (6190 metrů).

Elbrus nepatří mezi lezecky náročné hory, a proto si Jaroš expedici zpestřil. Začátkem září vyrazil se svým doprovodným týmem z Vysočina Areny v Novém Městě na Moravě na kolech. Podle původního plánu měl takto dojet až pod Elbrus, s přesunem přes Černé moře trajektem. Nakonec několik pasáží kvůli časovému zdržení nebo příliš frekventovaným silnicím výprava projela autem.

„Expedice Koruny světa Elbrus 2016 je úspěšná! Po měsíc trvající cestě z Nového Města na Moravě přes půl Evropy (a kousek Asie) jsme dosáhli vrcholu nejvyšší hory Evropy – kavkazského Elbrusu,“ mohl Jaroš oznámit.

Na vrchol šla výprava ve dvou skupinách. S Jarošem na západní vrchol Elbrusu vyrazili Pavel Prokop a Pavel Hendrych. „První skupinu jsme dostihli ve výšce 5100 metrů a dále pokračovali společně,“ líčil Jaroš.

Jarošovi ještě zbývají jihoamerická Aconcagua (6959 m), africké Kilimandžáro (5895 m), Mount Vinson v Antarktidě (4892 m) a Carstensz Pyramid v Oceánii (4884 m).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud