Květoslav Šimek
7. června 2016 • 11:45

Boekhout "utíkal" z nemocnice. Víš, kde jsi udělal chybu? školil jej Váňa

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Devatenáctiletý jezdec Patrick Boekhout je po pádu ze sobotních dostihů v Pardubicích v pořádku. Poté, co jej šestiletý Theophilos z Dostihového klubu iSport.cz-Váňa vyklopil ze sedla, skončil s otřesem mozku v nemocnici. Dlouho tam ale nevydržel. "Správně jsem měl zůstat v nemocnici ještě den pro kontrolu, ale podepsal jsem reverz, aby mě pustili. A v neděli už jsem byl normálně v práci a na tréninku u pana Váni," líčí Boekhout. "Mám jen lehký otřes mozku a bloklý krk, jsem v pohodě."



Žák Boekhout je stále na začátku dostihové kariéry. V Praze dokončuje jezdeckou školu, písemné zkoušky už má za sebou. V minulé sezoně odjezdil jedenáct dostihů, letos jich má na kontě pět. Ve steeplechase v Pardubicích to pro něj, stejně jako pro Theophilose, byla premiéra. "Máš jediný úkol - přežít," odlehčoval atmosféru před startem Josef Váňa .

Že je Theophilos "živější" kůň, to Boekhout věděl. "V tréninku jsem na něm seděl, i jsem si s ním před dostihem skočil. Bez problémů, věděl jsem, že v paddocku bývá trošku nervózní. Byl jsem informován, co by se při nasedání mohlo dít... On vypadá v klidu, ale když cítí žokeje, tak se prostě trošku víc probírá."

Patrick Boekhout měl s Theophilose hodně práce už v paddocku
Patrick Boekhout měl s Theophilose hodně práce už v paddocku

Jemně řečeno. Theophilos se v paddocku divoce vzpínal na zadní, Boekhouta při prvním pokusu ze sedla vyhodil. A fotografovi Sportu málem rozšlapal odloženou brašnu s objektivy. "Poskakoval hodně blízko," oddechl si Michal Beránek. "Ale víc jsem se v tu chvíli bál o lidi kolem."

Boekhout měl situaci pod kontrolou. Věděl, že se kůň s příchodem na dráhu uklidní. Dostih pak pro ně sice skončil už na třetí překážce, ale chybu vzal mladý jezdec na sebe. "Odskočil mi už asi metr před skokem, já jsem se přehoupnul moc dopředu a jak byl za překážkou seskok, tak jsem přepadl přes hlavu. Byla to víceméně moje chyba. Nedal jsem nohy dopředu a měl jsem si i nechat delší otěže..."

Hned jak to bylo možné, probral celou situaci i s trenérem Váňou, který Theophilose pro syndikát majitelů DK iSport.cz na Karlovarsku připravuje. "Ptal se mě, jestli prý vím, co jsem udělal za chybu. Tak jsem mu řekl, že ano. Že jsem měl moc krátké otěže a přehoupnul jsem se. I tohle je pro mě škola a poučení."

Z pádu a otřesu mozku si nic nedělá. "Byla to moje první nepříjemnost v dostihu, ale vůbec mě to neodrazuje. Naopak, jen mě to víc motivovalo. Příště to musí být lepší." Jak se zdá, mohl by si Boekhout časem s divočákem Theophilosem rozumět. Podle Josefa Váni je prý mladý jezdec podobně hyperaktivní. "Mluvil jsem před dostihem s jeho paní učitelkou a říkala, že před písemkama ve škole vysklil okno," dal k lepšímu Váňa.

"Omylem!" brání se s úsměvem Boekhout. "Kamarád mi skočil na záda, nějak jsme divočili a omylem jsem jej opřel o okno... Naštěstí měl mikinu, jen otřepal střepy, nic se nestalo. I okno jsme dali už druhý den ráno do kupy." Mimochodem, kamarádem žokejem byl při nehodě ve škole další z talentovaných jezdců Michal Hrouda, který už odjezdil 60 dostihů a čtyři vyhrál. Jestli to s Boekhoutem nakonec vyhráli i u paní učitelky, o tom se mladíci radši moc nerozšiřují.

Slavný žokej Josef Váňa nemohl chybět
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud