Martin Hašek
26. března 2014 • 16:40

Hup na Tiumena! Váňa pozval Samkovou na luxusní vyjížďku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po zisku zlaté olympijské medaile se snowboardkrosařce Evě Samkové plní jedno přání za druhým. Od svého města Vrchlabí dostala za vítězství v Soči koně Pepina, brzy se ale sveze na daleko slavnějším koni. Dostihový bard Josef Váňa ji pozval k projížďce na Tiumenovi, s nímž třikrát vyhrál Velkou pardubickou.



Kvůli nedávné zlomenině kotníku lékaři nařídili Evě Samkové klid. Až se uzdraví, hned se ale může pustit do dalšího dobrodružství. Z plánovaného setkání s Josefem Váňou během novinářského šampionátu v lyžování RWE KSN Cupu sice sešlo, slavný žokej ale zvedl telefon a pozval olympijskou šampionku k návštěvě svých stájí.

„Říkali mi, že by ses chtěla svést na Tiumenovi, je to pravda?“ ptal se Váňa. „No, jestli by to bylo možný, tak jo!“ nadšeně souhlasila Samková. „No tak rychle, hup na něj, ne?“ povzbuzoval snoboardistku Váňa.

Tak rychle to ale nepůjde. Samková si totiž před dvěma týdny v tréninku na závod Světového poháru ve švýcarském Veysonnaz zlomila kotník a po kontrole ve střešovické nemocnici ji čeká ještě několik týdnů klidu.

„To si děláš legraci… S kotníkem tak dlouho marodit? To bych v životě nedělal. Za dva týdny musíš být v cajku, ne? Musíš myslet na to, že se to hojí strašně rychle a za dva týdny chodíme!“ povzbuzoval šampionku Váňa, který je známý, že se po dostihových zraněních vždy dokáže vrátit zpět v rekordním čase.

„Já jsem doktory nikdy neposlouchal. Kdybych je poslouchal, tak jsem v životě nikdy nejezdil,“ říkal Váňa Samkové. „Až budeš schopná zkušební pilotáž na Tiumenovi zvládnout, tak zavolej. To je hodný kluk. Na něm jezdí dvanáctileté holky. Takže to dáš úplně bez problémů.“ Samková navíc není v sedle žádná začátečnice. Na koních jezdila od malička a z Vrchlabí dodnes vyráží do nedalekého Strážného na vyjížďky.

Josef Váňa se zúčastnil v Harrachově novinářského mistrovství republiky a exhibičního závodu v obřím slalomu Josef Váňa se zúčastnil v Harrachově novinářského mistrovství republiky a exhibičního závodu v obřím slalomuFoto ČTK

„Je to krásný. Budu nervozní, ale těším se. Pojede se mnou i moje malá ségra, taky jí dají hodného koně,“ těší se Samková.

Třináctiletý hnědák Tiumen absolvoval s Váňou v sedle Velkou pardubickou celkem pětkrát. V letech 2009 – 2011 třikrát vyhráli, předloni skončili třetí a vloni na podzim skončili na poslední překážce. Váňa o Tiumenovi trvdí, že je to kůň na myšlenku a o Samkovou nemá strach.

„Když umí jezdit, zvládne Tiumena úplně bez problémů. To je náš učitel, který má úžasnou povahu. Odmalička na něm jezdí malá děcka. Já mu diktuju myšlenku, co má dělat, on to opravdu dělá. Je to chytrý a inteligentní kůň,“ líčí Váňa.

Samková musí počkat jen na schválení od lékařů. „Myslím, že to klapne asi v květnu. Určitě to využiju,“ ujišťuje olympijská vítězka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud