11. února 2015 • 16:10

Chystají dostihy na zamrzlém jezeře. Tam, kde kdysi Váňa pil pivo brčkem

Autor: bda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva čeští koně Khalshani a Cruel Mole Joe se v neděli zúčastní neobvyklých dostihů na zamrzlém jezeře ve švýcarském Svatém Mořici. Jediným vítězem připravovaným v České republice na sněhem pokryté dráze je Emin z roku 1993, v jeho sedle byl tehdy Josef Váňa.



Únorové neděle ve Svatém Mořici patří tradičním dostihům na zamrzlém jezeře. Do areálu, vybudovaném na zamrzlé hladině, se schází pravidelně smetánka v nejmodernějších módních výstřelcích, pijí se drahé značky šampaňského a „ve stínu“ umělých palem se konzumují vybrané delikatesy.

Dostihy na zamrzlém jezeře patří ke Svatému Mořici již od roku 1907 a pro Švýcary jsou klání pod alpskými velikány prestižnější než úspěchy v tamním derby nebo překážkové Velké ceně Švýcarska.

V neděli odpoledne se představí na provizorní dráze také dvojice koní připravovaných v Česku, Khalshani a Cruel Mole Joe, z tréninku Pavla Tůmy.

„Nejdřív jsem si myslel, že pojedu jen s Cruel Mole Joe, což je můj kůň, na výlet, ale volal jsem doktoru Charvátovi a ten se zeptal, proč nejede také některý z jeho koní, volba padla na Khalshaniho, který moc v přípravě nepotřebuje,“ říká Tůma, proč se po delší odmlce opět na jezeře představí v Česku připravovaní koně.

Proutěné překážky jsou zpět

Letos se do programu dostihů ve Svatém Mořici vrátily také klání přes proutěné překážky, které bývaly v programu v devadesátých letech. Jediným vítězem připravovaným v České republice na sněhem pokryté dráze je Emin z roku 1993.

O několik let později kraloval ve Svatém Mořici Toast trenéra Františka Holčáka ve skijöringu, ale ten není brán jako oficiální dostihy. Tehdy pětiletý Emin byl v tréninku Pavlíny Baštové a v jeho sedle byl Josef Váňa .

„Pro mě to bylo hrozný, měl jsem zrovna dva měsíce zlomenou čelist a mohl jsem pít jen pivo brčkem. Musel jsem uvážit 63 kilo, což ve dvacetistupňovém mrazu bylo hrozné,“ vzpomíná na vítězství česká dostihová legenda a dodává: „Překážky tam tehdy nebyly moc vysoké, nějakých 60 centimetrů a koně je moc nerespektovali, když to Eminovi vyšlo do kroku, tak skákal dvanáct metrů.“

Tůma s velkými ambicemi nejede

Od té doby se Váňa do luxusního zimního střediska nevrátil, i když by ho jako výborného lyžaře lákal i skijöring. „To by mě samozřejmě lákalo, ale v současné době už tady nejsou moc podmínky, jak koně na skijöring připravit, sněhu moc není,“ vysvětluje Váňa. „Když byla mírná zima, tak jsem si myslel, že překážkové dostihy ve Svatém Mořici nebudou, tak jsem to vypustil.“

Samotný Pavel Tůma s velkými ambicemi do Svatého Mořice nepojede. „Především je to pro nás cesta na zkušenou, vezu s sebou i kováře, aby Khalshani dostal na místě potřebné podkovy. Byl bych spokojen s umístěním do třetího nebo čtvrtého místa, může mu to sednout, ale také může dostat nášlapkem do hlavy a nebude utíkat,“ spřádá plány Pavel Tůma, který vyrazí na cestu v pátek večer.

Ve Svatém Mořici se poběží na distanci 2700 metrů a celková dotace je 20 tisíc franků (více než půl miliónu korun). Josef Váňa Kalshanimu věří: „Já si myslím, že Khalshani vyhraje, je to dobrý kůň a Švýcaři tak dobré koně nemají, navíc bude měkčí podklad, který mu vyhovuje.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud