Květoslav Šimek
25. května 2015 • 10:30

Proběhl cílem a skolil jej infarkt, Váňův kůň Taro zemřel na dráze

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl být jedním z trumfů trenéra Josefa Váni pro Velkou pardubickou steeplechase. Osmiletý hnědák Taro, který v roce 2010 vyhrál klasický rovinový St. Leger a o dva roky později i prestižní Zlatý pohár přes proutěné překážky, už ambice nenaplní. V sobotní Ceně vítězů Velké pardubické jej zradilo srdce. Taro sice s Josefem Váňou mladším proběhl cílem na šestém místě, ale hned poté se svalil k zemi a uhynul.



Hnědák Taro (stáj Viktora Komárka) byl jednou z velkých nadějí trenéra Josefa Váni pro těžké krosy. Před sezonou jej také společně s majitelem napsali na přihlášku pro 125. ročník Velké pardubické. První kvalifikaci v sobotu ještě vynechali, trenér Váňa pro první běhání v sezoně vybral v Pardubicích dostih čtvrté kategorie na 3400 metrů.

Taro v něm patřil k favoritům. Potomek úspěšného plemeníka Japea, vytrvalec s rovinovou třídou i špičkový skokan už v minulosti své kvality ukázal. Majitel Viktor Komárek, který už ve Velké pardubické slavil vítězství svých koní Vronsky (1997) a Chalco (2001), do něj vkládal velké naděje.

„Kůň ukázal vynikající rovinovou třídu, skáče velice dobře a mé srdce je Velká pardubická,“ říkal Komárek po triumfech Tara nad proutěnými překážkami. „Nebudeme na něj tlačit, dáme mu čas a uvidíme. Každopádně je důležité, aby byl zdravý.“

Zdraví mu bohužel nevydrželo. Taro s Váňou mladším sice v sobotu na vítězného Khalshaniho (Stáj Charvátová) neměli, ale ve finiši se z chvostu lehce dostali na šesté místo. Pak se ovšem kůň svalil a už nevstal. Příčinou byl náhlý srdeční kolaps. A sny o Velké pardubické jsou pryč.

Sobotní první kvalifikaci vyhrál Universe of Gracie s Janem Faltejskem (Bors Břeclav). Kvalifikační podmínky splnilo šestnáct koní z osmnácti. Mimo jiné i Moula (9. místo) a Valldemoso (15. místo) ze stájí Iron Ladies Ostrava.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud