Květoslav Šimek
2. června 2015 • 16:30

Dostihové šampiony Váňu a Bartoše dal zpátky dohromady Zarif

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouho patřili k těžko překonatelnému dostihovému tandemu – trenér Josef Váňa a žokej Josef Bartoš. Osm let sbírali vavříny, Bartoš dvakrát vyhrál Velkou pardubickou na koních z Váňova tréninku (Decent Fellow 2006, Sixteen 2008). Před třemi lety se rozešli, Bartoš začal kromě ježdění i trénovat. O víkendu se dali Váňa s Bartošem znovu dohromady. A byl z toho triumf. Bartoš se Zarifem vyhrál Květnovou cross country Sagara, ve které se představilo hned šest koní hlášených do Velké pardubické. „Spolupráce jako za starých časů,“ radoval se Bartoš.



Váňu s Bartošem dal dohromady osmiletý ryzák Zarif. Respektive jeho majitel Ivo Köhler (stáj Köi Dent). „Pan Köhler mě oslovil, jestli bych jel přípravný dostih a následně druhou kvalifikaci a já jsem souhlasil,“ líčí Bartoš.

Zarifa z minulosti Bartoš dobře zná. Už v roce 2011 jej přivedl k prvnímu vítězství nad proutěnými překážkami v Kolesách. Pak se na něj posadil ještě pětkrát, naposledy před třemi lety v Ceně Vltavy. Skončili druzí.

Žokej Josef Bartoš, trenér Josef Váňa a vítězný kůň Zarif Žokej Josef Bartoš, trenér Josef Váňa a vítězný kůň ZarifFoto Miroslav Majer

Osmiletý ryzák Zarif, stájový kolega úspěšného Tiumena, patří k největším krosovým nadějím. V minulé sezoně skončil při premiéře ve Velké pardubické na skvělém šestém místě, vedl jej Marek Stromský. Před tím absolvoval hned tři kvalifikace, pokaždé s jiným žokejem. V první doběhl s Josefem Váňou mladším šestý, ve druhé s Thomasem Boyerem druhý a ve čtvrté s Markem Stromským druhý. Letošní program by měl mít Zarif úspornější.

„Možná mu chyběly síly v nejdůležitějším dostihu sezóny, proto zvolíme jiný program, asi poběží až třetí kvalifikaci (22. srpna) a potom Velkou,“ plánoval Josef Váňa po sobotním vítězství. Bartoš sice počítá s druhou kvalifikací (27. června), ale měli by se s trenérem i majitelem domluvit. Svědčí o tom i Váňova slova: „Jsem rád, že opět mohu spolupracovat s Josefem Bartošem, je to jeden z největších kanónů u nás.“

A zkušený žokej trenérovi poklonu okamžitě vrátil. „Byla to spolupráce jako za starých časů, výborně jsem se svezl, kůň byl perfektně připravený,“ pochvaloval si Bartoš.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud