10. června 2015 • 17:06

Žokej Váňa uvažuje o návratu: Možná bych na koně ještě hupnul

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho jezdecká kariéra měla končit spolu s odchodem jeho věrného parťáka Tiumena. Teď už ale slavný žokej Josef Váňa nevylučuje, že si i letos sedne do sedla. A pokud se do říjnové Velké pardubické dostane větší počet jeho koní, zvýší se i pravděpodobnost jeho dalšího startu ve vrcholu překážkové sezony.



Josef Váňa opět uvažuje o návratu k dostihům. Zatím Váňa uvažuje o startu ve druhé kvalifikaci, již můžou v sobotu 27. června běžet hned tři jím připravovaní koně – Zarif, Thallium a Hypo Jape. „Uvidíme, jestli se to podaří a všichni tři koně půjdou v červnu kvalifikaci. Pak, kdyby si na to neměl kdo sednout, tak možná bych na někoho hupnul. Ale je to bez záruky,“ říká Váňa.

S jezdeckou kariérou se sice loučil po Velké pardubické v roce 2013 i vloni. I letos má ale ve stáji hodně koní, kteří mají šanci být v říjnovém dostihu na startovní listině. A dobrých překážkových žokejů v zemi není dost.

„Necháme tomu volný průběh. Záleží na zdraví, jakou budu mít fyzičku,“ říká Váňa. „Nemá cenu na to lézt, když nebudu připravený. Pro to, vymohl jet v červnu kvalifikaci, jsem nic neudělal. Ono to takhle jednoduché není.“

Váňa měl na startu sezony ve svém lotu hned sedm koní s ambicemi pro Velkou pardubickou. O dva už ale přišel. Soros, který běžel Velkou už vloni, je v rekonvalescenci po zlomenině nohy. A Taro dostal koncem května po doběhnutí Ceny vítězů Velké pardubické infarkt.

„Soros má zlomenou nožičku, potřebuje tři měsíce klidového režimu, pro něj Velká pardubická padá. Taro, o kterém jsme uvažovali, že by taky běžel Velkou pardubickou, tak už tady mezi námi není, protože mu prasklo srdíčko,“ říká Váňa. „Do Velké pardubické nám zbývá pět koní. Předpokládám, že zůstanou koníci zdraví.“

Pokud by se měla na startu objevit kompletní pětice, šance, že se Váňa do sedla jednoho z nich vyhoupne při Velké pardubické, vzroste. Zatím jezdeckou licenci nemá. Aby mohl na start, stačí mu předtím během roku odjezdit jeden dostih.

„Licence je to poslední v tomhle rozhodování. Ta se dá vyřídit celkem rychle. Doktor mi určitě potvrzení, že jsem schopen jet na koni, dá,“ usmívá se Váňa.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud