Květoslav Šimek
13. července 2015 • 12:08

Váňův vítězný hattrick pokazil ošklivý pád a polámaný kotník

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl by to triumfální návrat do míst, kde Josef Váňa starší rozjížděl svou hvězdnou dostihovou kariéru. Na závodišti ve Světlé Hoře, které proslavil legendární ryzák Železník, se realizačnímu týmu kolem Josefa Váni o víkendu nejdřív skvěle dařilo. Jeho syn vyhrál tři dostihy, včetně toho hlavního s Rabbit Wellem. Jenže ve svém posledním závodě si Josef Váňa mladší po pádu z The Mercantilista ošklivě pochroumal kotník a do nemocnice jej odvážela sanitka.



„Vypadá to špatně, uvidíme, jak se to podaří dát dohromady,“ informoval Josef Váňa starší magazín Galopp Reporter z nemocnice. Rekonvalescence si rozhodně vyžádá nějaký čas, kosti v kotníku byly podle prvních zpráv roztříštěné. Pochroumaní ze Světlé Hory odjížděli po pádech i Ondřej Velek, Josef Sovka a Adam Eliáš.

Pro žokeje Váňu to přitom ve Světlé Hoře dlouho vypadalo na báječný dostihový den. S Ringmasterem nejdřív finišoval na proutěných překážkách druhý, potom si připsal hned tři výhry v řadě za sebou. Steeplechase pod Váňou vyhráli pětiletý Exotic Valley (stáj Lokotrans), potom sedmiletý Ange Guardian (Anděl strážný) a v hlavním dostihu - Ceně společnosti Rumpold na 4600 metrů - i devítiletý Rabbit Well (Rabbit Trhový Štěpánov).

Trenér Josef Váňa a jeho syn přijímají gratulace za vítězství s Rabbit Wellem v hlavním dostihu ve Světlé HořeFoto Bohumil Křižan (www.galopp-reporter.cz)

„Na startu jsem byl nervózní spíše z táty, který tam byl a stále mi něco říkal, ale cítil jsem, že Rabbit Well je tentokrát v pohodě,“ říkal Josef Váňa mladší pro Galopp Reporter na adresu ryzáka, který mívá se starty problémy. Často si staví hlavu a do dostihu kolikrát vůbec nevyrazí. Ve Světlé Hoře si dal říct a poměrně suverénně si poradil s Ter Millem, Moulou nebo Valldemosem, kteří už se kvalifikovali do Velké pardubické.

Problémy měl Váňa s Rabitt Wellem jen při výběhu na poslední překážku. Na ni se ve Světlé Hoře najíždí z kopce, ve vysoké rychlosti a do oblouku. Ryzák tam udělal chybu, ale Váňa situaci ustál. „Měl jsem štěstí, už podruhé jsem měl na téhle výběhové proutěnce namále, poprvé to bylo s Ringmasterem.“

Do třetice už Váňa bohužel tolik štěstí neměl. Ve svém posledním dostihu se čtyřletým The Mercantilistem se srazili s koněm Billy Blue a Váňa pád odnesl zlomeným kotníkem. Sanitka jej odvážela do nemocnice. Trenér Váňa tak musí řešit, kdo jeho stájovou jedničku v práci i na nejbližších dostizích zastoupí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud