15. září 2015 • 05:00

Váňa dělá kliky. Při Velké pardubické možná bude muset do sedla!

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Legendární žokej Josef Váňa už se s aktivní účastí ve Velké pardubické rozžehnal, zdravotní krize v jeho stáji ho ale nutí uvažovat o návratu. Pokud se jezdec Jan Kratochvíl včas nezotaví ze zlomeniny stehenní kosti, dvaašedesátiletému Váňovi nezbude, než při Velké pardubické osedlat tmavého hnědáka Hipo Jape.



„Je to divočina… Pevně doufám, že se Honza začne dávat dohromady a bude schopen to zvládnout,“ říká Váňa. „Ale pokud by to nestihl, tak bych na něj asi hupnul, protože těžko seženu takového šoféra, který by byl schopen takového koně odjet.“

Jezdecká dvojka Váňovy stáje Jan Kratochvíl se zranil koncem srpna při dostihu v Netolicích při pádu z koně Anatol Artist.

„Chyběly nám tři skoky domů, na Zahrádkách se druhé zahrádce vyhnul, vyletěl jsem a o odskokové břevno jsem si přerazil stehenní kost,“ popisuje Kratochvíl, který necelý měsíc před startem Velké pardubické chodí ve Váňově tréninkovém centru v Mlýncích na Karlovarsku o holi.

„V pátek jdu na první kontrolní rentgen od zlomeniny, snad už to bude trochu srostlé. Podle toho se budu moct zařídit dál, jestli už budu moc začít jezdit, nebo to budu muset nechat být,“ říká Kratochvíl. „Chtěl bych zkusit jezdit dostihy osmadvacátého ve Varech, když to nepůjde, tak jezdit Velkou nebudu, protože by nemělo cenu jít do takového dostihu na padesát procent.“

Pokud se Kratochvíl nestihne uzdravit, Váňa bude muset do akce. Ve Velké pardubické poběží tři jeho koně. Zarifa povede Josef Bartoš, Rabbitt Wella osedlá Josef Váňa mladší. A na šéfa stáje by připadnul devítiletý tmavý hnědák Hipo Jape.

„Předpokládám, že bude plné pole, třiadvacet českých koní a dva Francouzi. A když se podíváte do statistik překážkových žokejů, najděte tam třiadvacet, kteří můžou jít Velkou pardubickou…“ říká Váňa.

Váňa dělá kliky. Při Velké pardubické možná bude muset do sedla!
Video se připravuje ...

Proto si osminásobný  šampion Velké pardubické dal k pondělnímu obědu naposledy pivo z místního chyšského pivovaru a pro všechny případy začal tužit tělo.

„Já se snažím jezdit celé léto na kole, sem tam si jdu zaplavat. Trénuju pořád, ale pravda je ta, že teď minimálně tři kila navíc. Začal jsem dělat kliky a sklapovačky. Nebude to žádná sranda,“ říká Váňa.

Situaci Váňovi komplikují zdravotní potíže.

„Jsem takovej trošku rozhašenej,“ stěžuje si Váňa. „Rabitt se mnou smýknul tak, že mě bolí kyčelní kloub. A pak mám hrozný problém s pravou rukou. Teď jsem jel Budapesta a v půli kopce jsem necítil ruku. Tiumenovi jsem řekl, co má dělat a on to všechno udělal. Tyhle koně bohužel musíš řídit…“

Pokud by vedl do Velké pardubické Hipo Japea, Váňa by musel akceptovat jinou taktiku dostihu. Zatímco s válečným ořem Tiumenem se mohl držet zpátky před drtivým finišem, s Hipo Japem by musel dopředu od začátku, což je fyzicky náročnější.

„Nevím, jestli bych měl nervy jet zepředu, nebo jestli jsem schopen na to fyzicky dosáhnout,“ říká Vána, který si už obnovil jezdeckou licenci. Aby mohl na start Velké pardubické, musí ale předtím dokončit jeden dostih.

„V Meranu bych si kdyžtak sedl na nějakého žebráka, to není problém,“ usmívá se Váňa. „Je to fifty fifty. Ale doufám, že se dá Honzik dohromady a misky vah se přikloní k němu…“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud