3. února 2016 • 08:47

Dotek génia, nejlepší český kůň dělá čest svému jménu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro stáj majitele Josefa Dufka, majitele fotbalové Mladé Boleslavi, to byl původně jen přívažek navíc. Z tříletého hnědáka Touch of Genius se ale v klasickém ročníku stala prvotřídní hvězda. Vítěz Českého i Slovenského derby byl vyhlášen koněm roku.



Touch of Genius. Musíte uznat, že to jméno má zvuk. Je poetické, ale skrývá se v něm i síla. „Má to takové nějaké kouzlo. Je to jiný, je to dobrý, cítil jsem v tom velký potenciál,“ usmívá se žokej Josef Váňa mladší.

Právě on vloni vyrazil do legendárního irského hřebčína Coolmore s úkolem posílit lot stáje Statek Blata Český ráj, která patří fotbalovému bossovi Josefu Dufkovi. „My jsme šli hlavně po Tamarind Cove, ale nabídli nám tohohle koně,“ vzpomíná Váňa mladší. „Zaujal mě hnedka, když mi řekli jméno. Ukázali nám ho a já jsem v něm hned viděl suprového hirdaře (koně na proutěné překážky – pozn. red.).“

Touch of Genius? To jméno má velkou logiku. Jeho otcem je totiž slavný Galileo, jednička hřebčína Coolmore, který je považován za současného nejlepšího plemeníka na světě. A v české dostihové sezoně se dobrý původ prokázal.

Touch of Genius má před sebou velkou budoucnost
Video se připravuje ...

Parádní finiš v Českém derby

Po čtvrtém místě ve Velké červnové ceně Touch of Genius koncem června drtivým finišem vyhrál České derby, kde porazil i svého stájového kolegu Tamarind Cove. Potom vyhrál i Slovenské derby, skončil třetí v St. Legeru. V prvním ročníku Evropského poháru žokejů v dostihu EJC Long zvítězil a porazil několik českých hvězd včetně Autora, Meandreho, Azteka či Donn Hallinga.

„Je to génius, je výbornej. Celý jeho příběh je krásný, okořenil ho dvěma vítězstvími v derby a v Evropském poháru žokejů. Je to výjimečný kůň,“ pochvaluje si Váňa mladší. „Já se strašně těším na letošní rok, protože mu chceme plánovat cesty do zahraničí. Cíl je velký. Chtěli bychom jednou startovat i v Prix de l’Arc de Triomphe, v největším dostihu ve Francii.“

Cena vítězného oblouku, to je nejprestižnější rovinový dostih v Evropě. Běhá se každý rok v říjnu a na jeho věhlasu nic nemění, že se letos kvůli rekonstrukci závodiště v Longchamp poběží na dráze v Chantilly.

„Jestli to bude letos, nedokážu říct, ale jednou bych si přál, aby to bylo zrovna s ním,“ těší se Váňa. „Ale letos mu uděláme cestu spíš italskou. Bude startovat v Miláně, tam jsou moc pěkné dostihy, v Pise. Je možné, že se ukáže i ve Francii. Možná něco poběží i tady, ale spíš bych ho viděl v té eurové cestě.“

Ačkoli se o Touch of Genia stará trenér Josef Váňa, úspěšný překážkový trenér, pro tohohle koně se zřejmě místo přechodu na překážky rýsuje jiná budoucnost.
„Myslím, že na něm ani nebudu mít možnost sedět, protože když to všechno dobře půjde, tak bude plemeníkem,“ plánuje Váňa mladší.

Hvězdy dostihové sezony
Touch of Genius Kůň roku, nejlepší tříletý hřebec
 Aztek  Nejlepší kůň českého chovu
 Lagaro     Nejlepší dvouletý hřebec
 Skara     Nejlepší dvouletá klisna
 Amga River Nejlepší tříletá klisna
 Trip to Rhodos Nejlepší starší kůň, nejlepší vytrvalec
 Mikesh     Nejlepší sprinter
Chardonney Tcheque   Nejlepší mílař
Fafintadenient Nejlepší proutěnkář a steepler

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud