10. února 2016 • 09:55

Valentýnské překvapení? Kupte své lásce členství v dostihovém klubu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle je valentýnský dárek, jaký ještě svět neviděl! Josef Váňa ve svých stájích jenom sní o sněhových závějích, v nichž by si připadal jako na Juráškovi v Popelce. Romantická nálada se ale dá navodit i v současném jarním počasí. Dostihový klub iSport.cz nabízí speciální valentýnské certifikáty.



Jde o v Česku unikátní projekt. Dostihový klub iSport.cz si pro letošní sezonu pronajme dva koně od legendárního trenéra Josefa Váni. Jsou jimi šestiletý hnědák Theophilos a sedmiletý hnědák Power Zar, s nímž Váňa počítá pro start v letošní Velké pardubické. Roční klubový poplatek stojí 1000 korun, přihlásit se můžete zde http://www.eshop-rychle.cz/dostihovy_syndikat.

Valentýnské překvapení? Kupte své lásce členství v dostihovém klubu!
Video se připravuje ...

Oba koně ve Váňových stájích Bohuslav na Karlovarsku v současné době absolvují objemovou přípravu. A trenérská dvojice manželů Váňových se musí vyrovnat s nedostatkem sněhu, který je zvyklá vyžívat pro kondiční program svých koní.

Speciální valentýnský certifikátFoto Dostihový klub iSport.cz

„My bychom byli rádi, kdyby tady bylo půl metru sněhu. Po sněhu se pracuje ideálně, ale musíme žít z toho, co máme. Bohužel, zimy jsou poslední dobou čím dál horší a horší. Možná pro motoristy lepší, ale pro nás po koňaře horší,“ říká Váňa. „Bylo tady čtyři, pět centimetrů, takže jsme chodili po bílu. Ale nedá se tomu říct, že bychom pracovali ve sněhu.“

Váňa si kraj kolem obce Chyše pro svou tréninkovou centrálu nevybral náhodou. Mezi dvěma stájemi se tyčí vrch Vladař, kde koně získávají vytrvalost a sílu. Dřív k bonusům zdejších přírodních podmínek patřily i hromady sněhu. V něm se v zimě koním nejlíp trénuje.

„To by bylo krásné, ještě sedět na bílém koni, že by si člověk připadal, že sedí na Juráškovi,“ usmívá se Váňa při představě sněhové pláně z filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku. „Bylo to takhle, když si vzpomínám před třiadvaceti lety, co jsme sem přišli. Prvních pět, šest, sedm zim jsme pracovali ve sněhu. A bylo to o něčem jiném. Ale od té doby je to čím dál teplejší a sněhu míň a míň. Skutečnost je taková, musíme se přizpůsobit tomu, co máme.“

Oba koně dostihového klubu vyrážejí k tréninkovým vyjížďkám do oblasti Vladaře a nedostatek sněhu a měkčí půda v okolí přidělává práci jejich ošetřovatelům. Po každé jízdě koně hned putují pod venkovní sprchu.

„Jelikož pole hodně povolilo, tak jsou koně až po břicha hrozně zapráskaní. My je pak pustíme ještě do výběhu, ale odtamtud nepřijdou tak zapráskaní, jako když musíme přejít to šílené pole,“ vysvětluje Pavla Váňová. „Večer by se to stáhnout nedalo, ono to bláto zatvrdne. Tady z toho Vladaře je to nějaký jílovitý, červený, to nejde vůbec dolů… Takže to většinou ostříkáváme, pokud přes zimu nezamrzne voda.“

Víc informací o dostihovém klubu najdete zde www.isport.cz/dostihovyklub.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud