Květoslav Šimek
11. května 2016 • 10:13

Slzy u Stromského 13. komnaty: Pomohli jste mi se vrátit, já to chci vrátit vám

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kapitán Amerika? Angry Birgs? Spotlight? Kdepak, největším hitem je teď ve Štěpánkovicích dokument České televize – 13. komnata Marka Stromského. V televizi bude až v září, ovšem v rodišti žokeje měla slavnostní předpremiéru v úterý večer. Kinosál kulturního domu pro tři sta lidí praskal ve švech. Atmosféra i dokument Stromského dojaly.



„Sám jsem to teď poprvé viděl celé a… No, pobrečel jsem si,“ říkal upřímně štěpánkovický žokej, který měl vítězství ve Velké pardubické třikrát na dosah ruky. Jenže byl dvakrát po triumfu diskvalifikován (2008 s Amant Grisem a 2015 s Nikasem) a jednou o výhru přišel po sporném finiši s Josefem Váňou (2010). Příběh s velkým P. Pro Českou televizi jej režíroval a natočil Jan Mudra s Pavlem Fučíkem.

„Jsem rád, že jste tady, moc si toho vážím,“ děkoval Marek Stromský plnému sálu. Hned u vchodu jej vítal krojovaný soubor Srubek s houslemi, harmonikou a basou. I početný fanklub v modrých trikách s jeho fotkou na vítězném Nikasovi a nápisem: „Ty jsi náš vítěz!“ Stromský neskrýval dojetí. „Když nás diskvalifikovali, byl jsem na dně. Ale pomohli jste mi vrátit a já to chci vrátit vám.“

Žokej Marek Stromský neskrýval slzy dojetí
Video se připravuje ...

Mezi diváky nechyběli Stromského nejbližší, v prvních řadách vedle nich seděli například katolický kněz Alfred Volný, nebo dostihoví trenéři František Holčák, Stanislav Popelka, Milan Theimer, Milan Vítek nebo Petr Kupka, majitel Nikase.

Podívat se přišel i dvojnásobný vítěz Velké pardubické Karel Benš. Opavský rodák vyhrál s Morem v Pardubicích v letech 1974 a 1975, navíc s ním byl v nejtěžším dostihu dvakrát druhý a dvakrát třetí. „Věřím, že i Marek se jednou toho skutečného vítězství opravdu dočká,“ popřál mladšímu kolegovi stále vitální Benš.

Půlhodinový dokument končil za hromového potlesku. Během projekce jen jednou sál zahučel nespokojeným šumem. To když na plátně běžely obrázky sporného finiše z roku 2010, kdy Stromského s Amant Grisem o triumf připravil blokující Josef Váňa s Tiumenem. „Pro nás je Marek prostě trojnásobný vítěz Velké pardubické, na tom se nic nezmění,“ shodli se Stromského fanoušci.

Žokej všechny ujistil, že se o regulérní triumf ještě popere. A pokud vše půjde podle plánu, tak znovu v sedle Nikase. „Po zimě je zdravý, já jsem taky v cajku a mám teď trojnásobně větší motivaci. Budu se těšit na říjen.“ Cestu za „obhajobou“ začnou příští sobotu, kdy se v Pardubicích běží první kvalifikace.

Nakolik se Stromskému změnila nálada k lepšímu, dokázal při krátké debatě. Při dotazu, jestli je náročnější řídit auto při dojíždění na tréninky do Velkých Karlovic (110 kilometrů tam a 110 kilometrů zpátky), nebo koně, odpověděl pohotově: „Nejtěžší je řídit manželku…“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud