13. května 2016 • 16:24

Hvězdy parkuru se ukážou v Olomouci, k vidění bude dvacet soutěží

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téměř tři stovky koní se letos zúčastní mítinku Světového poháru v parkurovém skákání v Olomouci (23. – 27. června). Na programu je celkem dvacet soutěží s nedělním vrcholem, závodem Diamond Tour, kterého se zúčastní světoví jezdci včetně českých parkurových hvězd Aleše Opatrného nebo Zuzany Zelinkové.



Olomoucký mítink patří už tradičně mezi nejvýznamnější akce v kalendáři Mezinárodní jezdecké federace. Loni se v areálu ESC bojovalo o olympijskou nominaci, letošní podnik je zase kvalifikací na mistrovství Evropy juniorů a v rámci programu se poprvé v České republice pojede kvalifikace European Youngster Cupu, což je populární seriál pro jezdce do 25 let.

Jednou z českých hvězd na startu bude Aleš Opatrný, který v zimě absolvoval téměř tříměsíční túru po Kataru a Spojených arabských emirátech, kdy bojoval o olympijskou kvalifikaci. Ta mu unikla o tři příčky v posledním kvalifikačním závodě, v němž se musel umístit do 4. místa a skončil sedmý.

Z české špičky se představí také Zuzana Zelinková, trojnásobná Jezdkyně České republiky. „Na závody v Olomouci se hodně těším. Jde o kvalitní mítink, který má svou specifickou atmosféru,“ říká čtyřiatřicetiletá reprezentantka.
 
Hlavní kategorie celého mítinku je rozdělena do tří úrovní obtížnosti na Silver Tour, Gold Tour a Diamond Tour. První dvě kategorie zahájí hned v první den závodů, tedy ve čtvrtek 23. června. Dvojice přihlášené do „zlaté túry“ pojedou své finále v neděli ráno, zatímco finále Silver Tour celý program v Equine Sport Centru uzavře jako poslední soutěž během nedělního pozdního odpoledne.

Stavitelem všech parkurů bude světoznámý stavitel Olaf Petersen, jenž je mimo jiné také autorem parkury na olympijských hrách 1988 v Soulu, 2004 v Aténách, dále na sedmi mistrovstvích Evropy, několikrát stavěl také finále Světového poháru.

Loňský ročník se setkal s obrovským zájmem fanoušků, výsledky na webových stránkách mítinku sledovalo přes šedesát tisíc unikátních návštěvníků ze 74 zemí světa. Ti, kdo se nedostanou přímo do Olomouce, budou letos moci sledovat přenosy všech soutěží na webových stránkách České televize.

„Do klasického televizního vysílání by se měl průběh soutěže propojit v neděli nejpozději ve 14.00 hodin tak, aby diváci viděli alespoň závěr základního kola a rozeskakování,“ říká prezidentka závodů Barbora Valštýnová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud