Petr Malík
18. července 2016 • 10:00

Akční týden majitele Mladé Boleslavi: Přišel o Jarolíma, ale vyhrál derby

Autor: Petr Malík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sladkou a vítěznou tečku napsal za náročným týdnem Josef Dufek, manažer fotbalové Mladé Boleslavi a společně s manželkou Janou majitel dostihové stáje Statek Blata Český ráj. Podařilo se mu prodat Milana Baroše do Liberce, domluvit uvolnění trenéra Karla Jarolíma k reprezentaci a nakonec mohl oslavit triumf ve Slovenském derby, nejprestižnějším rovinovém dostihu ve východní části bývalé federace.



Před třemi týdny odjížděl Dufek z Velké Chuchle nespokojen, Timekeeper, vítěz nejvýznamnější předzkoušky derby, Velké červnové, skončil v derby až na devátém místě. „Dva naše koně tam měli spolu kolizi, vrátil se podupaný a bez podkovy, v Praze se to nepovedlo,“ vrátil o pár týdnů zpátky trenér Josef Váňa . Nyní mohl společně se svým jmenovcem Dufkem slavit a svůj tmavě modrý derby-klobouk vyhazoval do výše.

Dufek zažíval stejnou radost jako po triumfu Mladé Boleslavi v Českém poháru před dvěma měsíci. „Dostihy, to je daleko dynamičtější nervové vypětí než fotbal, je to intenzivnější a otázka několika desítek vteřin, ale řadím to na stejnou úroveň jako triumf v Českém poháru.“ Krátce po vyhlášení měl majitel na krku věnec s modrou stuhou, nejprestižnější ocenění v dostihovém sportu, získává ho jen vítěz derby. Před tím ho nosil Timekeeper, ale po oficialitách zůstala cena nadšenému majiteli. Když přišel na vyhlášení žokej Václav Janáček, dostal od Dufka pusu na hlavu, stejně jako Timekeeper o několik minut později.

Loni mohl Dufek slavit v Bratislavě po triumfu Touch of Genia, letos na něj navázal Timekeeper. „Moje velké poděkování paní Věře Grabowské, která se o všechna úspěšná „téčka“ (Tamarind Cove, Touch of Genius a Timekeeper) v naší stáji výborně stará.“ Trenér Josef Váňa také oceňoval výborný výkon žokeje Janáčka. „S Touch of Geniem se to nepovedlo, ale vzal to na sebe a nyní mu patří podtržená jednička.“

Letošní Slovenské derby to byla šachová partie na zeleném pažitu. Prvních čtyři sta metrů se jezdci bránili jít do čela. Jen Murzabajev s Darijalem a Janáček s Timekeeperem se nebáli zodpovědnosti. Timekeeper sice vyskočil poslední z boxu, ale po první čtyřstovce už na na druhém místě. Tím se Timekeeper vyhnul kolizím, které ho zastavily v Praze. Půl kilometru před cílem se Timekeeper dostal do vedení a v cílové rovině ho lehce udržel. „Dnes rozhodl právě start, bylo to jiné derby než ve Velké Chuchli, ale každé vítězství v derby je velmi cenné,“ doplnil spokojený Janáček. V derby uspěl potřetí v kariéře, před tím v Chuchli v letech 2006 a 2008.

Fotbalová Mladá Boleslav se chystá na Evropskou ligu a Dufkova „téčka“ do grupových dostihů v dostihově vyspělých zemí. „Grupy a Evropská liga jsou srovnatelné a myslím, že v obou sportech máme dobré šance, abychom uspěli, ale nebude to jednoduché.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud