25. září 2016 • 20:10

Trenér Váňa v Meranu porazil kanóny: Dám si gute Champagne!

Autor: (nit, bda)
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Josef Váňa slaví velký trenérský úspěch. Jeho kůň Mazhilis v sedle s žokejem Janem Kratochvílem vyhrál prestižní Gran Premio v Meranu na 5000 metrů. Mazhilis svému majiteli vyjel necelé tři miliony korun, což téměř o třetinu převyšuje vítěznou prémii v Pardubicích.



„Už dopředu jsem avizoval, že Mazhilis má z mých koní nejlepší formu. Ale že vyhraje Gran Premio, to mě napadlo akorát ve snu. Teď se to stalo skutečností, dám si gute Champagne!“ hlásil Váňa pro iSport.cz z Merana.

Váňou trénovaný kůň vyhrál Gran Merano, spolu s Velkou pardubickou nejprestižnější překážkový dostih na kontinentu, potřetí v posledních třech letech. V letech 2013 a 2014 triumfoval Alpha Two.

„To se samozřejmě nedá srovnat, to tady nebyli takoví kanóni,“ říká Váňa. Když Alpha Two vyhrál, nebyla tu zahraniční konkurence kvůli tomu, že Italové neplatili. Já jsem strašně šťastný, že jsme v Česku dovedli vytrénovat koně, který v rovném boji porazil takové koně.“

Mazhilis v cílové rovině předčil Allen Vorana od nejlepšího francouzského překážkového trenéra Guillaumea Macairea a Alelchi Inois od podobně úspěšného irského trenéra Willieho Mullinse, navíc v sedle se slavným žokejem Ruby Walshem.

„Divil jsem se, že sem Macaire poslal takové koně a irský trenérský šampion sem poslal nejlepšího irského žokeje,“ říkal Váňa. „Musím vyzdvihnout výkon Honzíka Kratochvíla, který zraje jako mladé víno.“

Uspěli i další Váňovi koně. Fafintadenient doběhl čtvrtý a Alcydon Fan pátý. V rámcových dostizích se dařilo i jiným trenérům z Česka. All About Cossio (trenér Pavel Poles) vyhrál cross

cross country na 3000 metrů, grupový dostih na 3500 metrů vyhrál Kifaaya (trenér Radek Holčák) a Santo Cerro (trenér Greg Wroblewski) zvítězil v dostihu na 3300 metrů. Už v sobotu v Meranu vyhrál v dostihu na 4000 metrů Brog Deas (trenér Radek Holčák).

Pro Váňu znamená úspěch impuls před Velkou pardubickou, která se pojede za dva týdny. O svém startu v sedle koně Rabbitt Hawk Wing ale stále není přesvědčen.

„I majitel by se přiklonil, abychom ještě rok počkali, další start v tomhle famozním dostihu mohl bych si to dát k pětašedesátinám. Ale rozhodnuto ještě není,“ říká Váňa.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud