5. prosince 2016 • 12:05

Florbalový veterán Kafka: Mladým zvyšuju laťku, nic lepšího nevymyslím

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chytá už na svém devátém světovém šampionátu, ve 38 letech má brankář české florbalové reprezentace Tomáš Kafka moře zkušeností. A svými výkony dokazuje, že do starého železa nepatří. Češi zatím ve skupině s přehledem splnili dvě potřebná vítězství a v úterý mohou s čistou hlavou vyzvat velesilné Švédy. „Vidím to tak 20 na 80, Švédové mohou mít slabší chvilku a my zahrát fantasticky,“ přemítal o českých šancích Kafka v online rozhovoru se čtenáři iSport.cz, kterým odpovídal z Rigy přes hodinu a půl.



Se čtenáři Kafka prodiskutoval spoustu témat. Třeba i to, jestli nezabírá místo mladším talentům. "Sorry, ale proč bych blokoval rozvoj talentů? Jen ať makaj a snaží se být dlouhodobě lepší než já. Nic lepšího, než chytat co nejlíp a zvyšovat jim laťku pro ně nemůžu udělat. V Tatranu se navíc už téměř 10 let dělíme o chytání 50:50," připomněl.

A kdy zbytek světa dožene dvě nejsilnější severské země Finsko a Švédsko? "Až začnou v těch slabších zemích (a to platí i pro nás, oproti Finům a Švédům zaostáváme) klást ty nejvyšší nároky na mládež. Třeba takový, které na ně klade fotbal, hokej nebo tenis. Zaostáváme fyzicky, technicky i takticky. Je to taky o nárocích, vzdělání, charakteru a zkušenostech trenérů," vysvětlil Kafka, který si často také s chutí zažertoval, třeba když odpovídal na dotaz, kdo že zničil ty dveře ve vířivce...

"Když jsem v 5 ráno odcházel, byly ještě v pořádku," smál se Tomáš Kafka.

Všechny jeho odpovědi si projděte zde:

Tomáš Kafka

Vojta, 5. prosince 2016
Zdravím, v kolika letech jste začal trénovat? Popřípadě do jakého věku by podle Vašeho názoru člověk musel začít aby se dostal na špičkovou úroveň jako Vy? Děkuji a hodně štěstí!
Já jsem začal v 16. Ale předtím jsem dělal spoustu sportů, které ve mě vypěstovaly reflex, čtení hry, herní inteligenci atd. Volejbal, basket, tenis, fotbal. Pokud člověk je sportovně založenej, nevadí, že začne chytat pozdě. To si myslím na základě osobní zkušenosti:) Díky všem za otázky a omlouvám se, že jsem nestihl všechny. TK#69
verty, 5. prosince 2016
Ahoj Tomáši, měl bych takovej "blbej" dotaz. Zajímalo by mě, kdo je podle Tebe "nejlepším" hráčem, kterej kdy hrál za Tatran. Chápu, že je strašně těžký a skoro nemožný, srovnávat hráče starý Forzy (např. Fuchs, Šádek) s někým jako Jendřišák, kterej za Tatran odehrál minimum, ale zase třeba teď hraje ve švédský lize. A za další by mě zajímalo, koho bys jmenoval za hráče, kterej kdyby do florbalu dal všechno svý úsilí, to mohl dotáhnout nejdál (Žába, Pufler, Hanz..apod..)?! Díky moc, ať to chytá a medaily!!
Nejlepší hráč asi Milan Fridrich. Vlasta Princ mi přijde takovej nejvíc nevyužitej poteciál.
Matěj, 5. prosince 2016
Dobrý den, prosím vás, kde si myslíte, že je největší slabina vašeho týmu na MS? Přeji hodně štěstí a úspěchu nejen na MS.
Asi udržet koncentraci a možná některý taktický varianty nemáme úplně dotažený a pod kůží.
Mája, 5. prosince 2016
Ahoj Tome, pociťuješ vůbec to, že stárneš?? A jak? Vůbec na to totiž nevypadáš...
Díky za kompliment. No už mě to tělo (hlavně ramena) bolí po zápase víc. Ale mentálně si přijdu na tom pořád stejně:)
Honza, 5. prosince 2016
Ahoj, co tě dokáže v zápase nejvíce rozčílit? Jinak blahopřeji k výkonům, a jen tak dál!
Rozhodčí:) A moc jim za to děkuju, protože mě to udrží ve správný provozní teplotě:)
Honza, 5. prosince 2016
Zdravím, kdo je v týmu největší hračička na nájezdy a kdo zase nejefektivnější exekutor těchto situací? Děkuji a preju hodně zdaru!
Kraťas Jirka Curney nebo Martin Tokoš... Matěj Jendrišák je zase často nasazovanej a většinou proměňuje
Tomek, 5. prosince 2016
Měl by podle vás být více nasazován Marek Matejčík? Předem díky za odpověď.
Věřím, že ještě prostor dostane a svou hbitostí a šikovností bude velmi platnej v napadání a možná i ňákej ten gólík pod břevno:)
Lanza, 5. prosince 2016
Držím palce Bolku!!!
Díky, Lanzo
Jiří, 5. prosince 2016
Zdravím, chci se ještě zeptat jakým způsobem během celého reprezentačního cyklu probíhá komunikace s trenérským štábem? reaguji tím na důvody Honzy Natova k přerušení repre kariéry.
Už jsem odpovídal dříve.
Petr, 5. prosince 2016
Ahoj Tomáši, chtěl bych se zeptat jestli chodi hodně kluků i do práce. Dřív to tak totiž bývalo.
Jasně, na tom se nic nezměnilo. Většina pracuje nebo studuje
Nivea Otit Sun , 5. prosince 2016
dobjej pane Kafka neuvažujete po skončení sve hračske kariery trenovat vyběr Japonska ?
Vzhledem k tomu, že jsem se tam narodil, možná spíš zvážím, jestli by mě pak nevzali do brány.
Patrik, 5. prosince 2016
Dobrý den, zajímalo by mě, co se Vám honí hlavou, když se Vás řítí 2 protihráči rychlostí blesku s míčkem u čepele? :)
Když je to dva na nikoho, je to možná čitelnější situace než 2 na 1. Vím, že to je jenom o mně a nemůžu se na nikoho spoléhat. Docela se mi v těchto situacích daří. Recept si nechám pro sebe:)
Víťa , 5. prosince 2016
Čau Tome, jsme středočeský oddíl (10 km za Prahou) a máme totálně levého trenéra brankářů :-) Mohl by si nám přijet ukázat jeden pořádný trénink pro golmany. Všechno zaplatíme ...
Můj čas je poslední dobou k nezaplacení. Fakt bych musel ubírat z času rodiny (a je ho sakra málo) a to nechci. Ať se přijedou podívat na naše tréninky na Tatran.
Sába, 5. prosince 2016
Zdravím gratuluji ke včerejšímu utkání a můj dotaz zní jste spokojený s dosavadním umístěním Tatranu v tabulce? A můžeme vás očekávat jako brankáře na MS v Česku? :)
O budoucnosti pomlčím. Nechci se tím rozptylovat. Třetí místo je slušný vzhledem k mladému kádru. Myslím, že jsme spokojeni.
Lukáš R., 5. prosince 2016
Dobrý den, jak se vám libi Riga?
zatím jsem z ní moc neviděl...snad dnes odpoledne. a je tu zima.
Flesh, 5. prosince 2016
Ahoj Tomáši, chtěl jsem se zeptat, jaký máš názor na tzv. "snus"? Používáš ho při zápase taky? Díky za odpověď a mnoho zdaru!
Ne...pro mě je snuus hnuus
Zemejš14, 5. prosince 2016
Ahoj Tomáši, nezajímá mě částka, ale zajímá mě jestli v naší lize jsou už nějaké vyšší odměny pro hráče a totéž i v repre, děkuji za odpověď a přeji hodně štěstí!!
V repre jsou myslím dohodnuty jen malé částky za den strávený na velkých akcích. V lize už někteří (tak 10-20) hráči mají poloprofesionální kontrakty tzn. dostávaj pár tisícovek měsíčně.
Honza Novák 22 let, 5. prosince 2016
ahoj Tomáši, jak moc si to užíváš popularitu? A o kolik víc musíš trénovat než ostatní. Nastíníš mi prosím tvůj cca týden přípravy. Díky Honza
Uff, popularita je omezená hlavně na florbalovou komunitu, ale sem tam v businesse se mi hodí, že mě klienti znají i z televize nebo jejich děti hrajou florbal. Teď na podzim vypadal typickej týden asi takto 3x trénink s týmem, 1x zápas, 1x s kondičákem, 2xcvičení na ramena/záda s fyzio, 2xlaser/Ultrazvuk na ramena, 1xsauna/rege. Docela dost časově náročný, když si vezmeš, že v práci v EY makám tak 45-50 hodin týdně.
Lukáš, 5. prosince 2016
Ahoj, mohl bys prosím poskládat svou lajnu snů z tohoto MS? Díky.
Vannenen - Samuelsson, Antener - Jendrišák - Nilsson
Silvie S., 5. prosince 2016
Ahoj Tomáši, co si myslíš o lidech, kteří říkají, že už na to nemáš a že by si už neměl hrát? Jinak velká gratulace, včera si chytal perfektně a doufám, že budeš chytat v úterý proti Švédům.
Pokud jsou o tom přesvědčení bez nějakých postranních motivací typu "já se kamarádím s tím a tím jiným gólmanem a Kafka mě štve, že tam sedí jak žába na prameni", tak jejich názor respektuju. Těch ostatních je mi líto:) Díky za pochvalu. Jsem rád, že jsem těm kritikům odpověděl dobrým výkonem. Ale šampionát ještě nekončí, včerejší výkon není zárukou stejných výkonů v dalších zápasech, což si uvědomuju a nevznáším se v oblacích.
Nwm1, 5. prosince 2016
Kdo znicil dvere ve vyrivce?
Když jsem v 5 ráno odcházel, byly ještě v pořádku:)
Ryšavý Jiří, 5. prosince 2016
Ahoj Tomáši já bych se chtěl zeptat jak se připravuješ na zápasy , jestli máš máš nějakou zvláštní přípravu . Děkuji za odpověď
Moje zvláštní příprava je dělat všechno stejně jako u obyčejného ligového zápasu... Takže zpravidla začnu balit pozdě, nestíhám, jsem lehce ve stresu, dobíhám do busu, zklidním se, checknu mobil, v šatně pak lelkuju, pak začnu trochu překotně řešit masáž nohou, sprchu, tejp na rameno, oblečení, včera jeětě pásek do kalhot (novej se mi hned při rozcvičce zlomil), jen tak tak stíhám rozběhání a dynamickej strečink, není čas přemýšlet o blbostech a už se jede střelba na rozchytání...
Vase jmeno, 5. prosince 2016
Co si takhle pouští reprezentace v kabině za muziku?
V šatně vládne DJ Toki se svoji klasickou disco tucárnou... Sem tam mu to naruší assistant coach Sikora a vpašuje tam Landu nebo Kabáty.
Radim, 5. prosince 2016
Myslis ze se florbal nekdy vyrovna divackym zajmem hokeji a fotbalu? Jako u nas
Je to možný, za takových 20 let budeme mít dost odrostlých malých florbalistů, kteří k florbalu budou mít vztah a opravdovou profesionální ligu.
Simona Krupickova, 5. prosince 2016
Ahojky Tome - jak to zvládáš všechno - 2 děti a florbal :-)
No, vzhledem k tomu, že Kubovi jsou teprve tři týdny, tak jsem zatím situaci 2 děti florbal náročná práce forenzního auditora v EY moc nevyzkoušel. Bude to asi masakr:) Po šampionátu se navíc stěhujeme do nového domu. Bohužel opouštíme Prahu 6 a přesouváme se do Roztok.
Michal Rebro, 5. prosince 2016
Ahoj Tome, zajímalo by mě jak dlouho před tréninkem už je profík jako ty na tréninku? Kolik si přidáváš a zda máš nějaké delší rituály. Díky
1) cca 24 nebo 48 hodin...záleží na tom, kterej den v týdnu 2) záleží na tom, jestli mi chutná 3) rád nosím brankařským kolegům vosk:)
Monika Fleischmann, 5. prosince 2016
Ahoj Tome. Vždycky jsem chtěla vědět, jaké jídlo máš nejraději?
https://www.youtube.com/watch?v=5ogVT5mpg6c
Jindřich Rosendorf, 5. prosince 2016
Kdo je podle vás největší česká florbalová hvězda? Matej Jendrišák či třeba Patrik Dóža?
Matěj Jendrišák vyrostl v uznávaného lídra týmu. To je pro mě nejvíc.
Jindřich Rosendorf, 5. prosince 2016
Myslíte si, že český florbal má budoucnost? Teď je to u dětí druhý nejpopulárnější sport, co se týče počtu sportujících dětí. A jak byste potom porovnal českou florbalovou mládež třeba s tou švédskou?
Už jsem na to téma odpovídal. Práce s mládeží je u nás horší. Máme kvantitu, ale sportovců z nich vychováme pramálo.
Bary, 5. prosince 2016
Je libo pytlíček (snusu)? :-)
V tomhle nejedu, to spíš někteří severští spoluhráči
Petr, 5. prosince 2016
Dobrý den pane Kafko, budete se opět ucházet o místo ve vedení ČFbU? Minulý pokus selhal tuším z "administrativních" důvodů...
Už mě to nebaví bojovat s větrnými mlýny. Byly dva pokusy - u delegátů na místě jsem podporu neměl a dali přednost jiným kandidátům. Asi toho nabízeli víc:). Já bych hlavně byl rád za pestřejší složení VV a celkově vedení CFbU. Příliš kamarádíčkování a poplácávání po zádech by nás mohlo ve vývoji zabrzdit.
Pavla , 5. prosince 2016
Ahoj Tome, plánujete třetí dítě?
Ha ha:) to by mě zajímalo, kdo se ptá... Teď neplánujeme, za pár let je to ale pravděpodobný. Je potřeba trochu tu českou/evropskou civilizaci podpořit:)
Michal Pregner, 5. prosince 2016
Vidíte nějakou naději vyhrát Ms? Děkuju.
Šance jsou minimální, ale v jednom zápase se může stát cokoli.
fanda, 5. prosince 2016
Dobrý den, kdy se florbalová špička trochu vyrovná a MS vyhraje někdo překvapivý? Váš odhad? 10 let? 50 let?
Až začnou v těch slabších zemích (a to platí i pro nás, oproti Finům a Švédům zaostáváme) klást ty nejvyšší nároky na mládež. Třeba takový, které na ně klade fotbal, hokej nebo tenis. Zaostáváme fyzicky, technicky i takticky. Je to taky o nárocích, vzdělání, charakteru a zkušenostech trenérů.
Jiří, 5. prosince 2016
Dobrý den, chci se zeptat na to, zda trenér Cepek již určil, který z brankářů půjde zítra "na švéda"?
ještě ne. Nechává nás odpočívat, Příprava bude až dnes večer.
Vojta, 5. prosince 2016
Ahoj, na mistrovství Vám moc držím palce, ať tu placku přivezete :) Rád bych se zeptal jaké je trenérské duo Cepek-Sikora, zajímá mě to protože nedávno jsem někde četl, že Honza Natov skončil v reprezentaci, kvůli určitým neshodám, proto by mě zajímal Tvůj pohled zevnitř? Předem díky moc za odpověď.
Asi si každej řekne: "Těžko půjde Kafka teď proti trenérům"...tak aby bylo jasno, odpovídám naprosto necenzurovaně: Myslím, že trenéři patří k naprostý český špičce a dobře se doplňujou. Jsem rád, že se do trenérského týmu přidal Sikora a přinesl know-how z jednoho z nejlepších týmů světa. Nerozumím moc těm neshodám - trenéři jednají se všema na rovinu a leccos po nich požadujou - dřinu, zodpovědnou přípravu, flexibilitu, sebeobětování a týmovost. Možná někteří hráči, kteří by tu herně mohli být, tady z některých těchto důvodů nejsou. Věřím, že kdyby Naty opravdu chtěl a podřídil tomu vše, tak by tady byl.
Roman Mladý, 5. prosince 2016
Dobrý den pane Kafko, v první řadě blahopřeji k 9. účasti na MS i k výkonu v zápase s Lotyši. Zjímalo by mě, jak uvažujete ohledně Vaší další florbalové kariéry. Nemyslíte si, že Vaše "nesmrtelnost" je taková dvousečná? Neblokuje rozvoj brankářských talentů do budoucnosti, a to jak v reprezentaci, tak ve Vašem oddíle? Děkuji za odpověď a ať se na MS daří Vám i celému týmu.
Díky moc. O mojí florbalové budoucnosti jsem se rozhodl prozatím mlčet:) Sorry, ale proč bych blokoval rozvoj talentů? Jen ať makaj a snaží se být dlouhodobě lepší než já. Nic lepšího, než chytat co nejlíp a zvyšovat jim laťku pro ně nemůžu udělat. V Tatranu se navíc už téměř 10 let dělíme o chytání 50:50.
Tomáš Beneš, 5. prosince 2016
Jak moc se florbal změnil za těch 18 sezon co chytáte za reprezentaci
Všechno je rychlejší (hra, střelba, kombinace) a tvrdší. Trochu se vytratila hezká kombinace a je to víc úporný boj. Ale ten vývoj vidíme v mnoha míčových sportech.
RAra, 5. prosince 2016
Dobry den, zajimal by me Vas názor na lidi z internetovych diskuzi ci normalne lidi, kteri florbal jako sport totalne zesmesnuji, nedavaji mu zadnou vahu apod. Samozrejme florbal neni a nebude asi jeste dlouho v nekolika smerech(tréninky, zajem medii, odmeny atd) vyrovnaný ostatnim sportum... Tak trochu mi to proste kazi chut tento obecny nazor, ikdyz tento sport mam nad vsechno rad. Diky za odpoved a hodne stesti.
Jakože "Jakub Zeman"? Jsou to ublíženci a negativisti a nebo je prostě baví lidi vytáčet. Z očí do očí by na to neměli, tak se skrývaj za anonymitu webu. Vůbec bych je neřešil.
Honza, 5. prosince 2016
Nejoblíbenější cvičení na rozchytání?
Tzv. hady z půlky. Prostě zástup hráčů, střelba z běhu, někdo střílí tahem, někdo z nápřahu...
Romča, 5. prosince 2016
Ahoj Tome, jaké to bylo, když si musel proti Chodovu střídat a poté se do branky zase vracet? Už se ti to někdy předtím stalo? Díky a hodně štěstí
Popravdě si takovou situaci nepamatuju, což neznamená, že nebyla. Ale ty špatný zkušenosti v hlavě nemaj prostor, to ničemu nepomáhá:). Jak mi bylo? Docela rád jsem tam šel podruhý, myslel jsem, že mám šanci na reparát, ale ten den jsme bohužel nestíhali a Chodov hrál velmi dobře.
Lubor Hanžl, 5. prosince 2016
Ahoj Tomáši,chtel bych se zeptat,jak vidíš naše šance proti Švédskému NT?
20:80. A to jsem celkem optimista. Ale třeba se Švédi špatně vyspí, podcení nás a my předvedeme naše maximum. No uvidíme
Bazil, 5. prosince 2016
Bolo, Ty mladenče, pozdravuj všechny a urvěte placku. Je důležité, že tam jsi! Baz
Ahoj Bazil, tos mi udělal radost.Díky moc, budu všechny pozdravovat. Teď mi tu kouká přes rameno Skrůža a zdraví taky.
PanTys, 5. prosince 2016
Dobrý den, znáte Davida Stojku?
Asi ne:) To je ňáká šifra?
David, 5. prosince 2016
Dobrý den, jestli budete chytat proti Švédsku, jak se na ten zápas budete cítit? Fandím Vám!
Nevíme ještě, kdo bude chytat. Věřím, že se budu cítit dobře, stejně jako celej tým. Svoje cíle jsme si ve skupině splnili, takže můžeme hrát bez stresu, uvolněně a třeba to vyjde.
HonzaM, 5. prosince 2016
Zdravím Tomáši, chci se zeptat, zda Vás po tolika letech nebolí kolena, popřípadě jaké chrániče používáte. Děkuji
Teď jsem to tady hodně zaklepal. Kolena jsou v pohodě. Používám chrániče, který se už deset let nevyrábí - tzv. "Roury". Dřív je dodávalo hned několik florbalových značek. Dneska je sháním tak, že jednou za čas někdo ve sklepě objeví starý exempláře a věnuje mi je a já si tak můžu prodlužovat svoji gólmanskou kariéru;) Díky patří např. donátorům Petrovi Lisému a Michalovi Rebrovi
Daniel, 5. prosince 2016
Ahoj tome, jak to děláš že pořád chytáš na této profi úrovni?
Pořád mě to hodně baví, a popravdě je to jako droga být v něčem hodně dobrej. Dokážu si i s pomocí kondičního trenéra a fyzioterapeutů vyhodnotit, co musím dělat proto, abych se na této úrovni udržel a jdu si za tím.
Tomáš , 5. prosince 2016
Ahoj Tomáši, Chtěl bych se zeptat kdo je v šatně největší vtipálek a jestli sleduješ hokej nebo fotbal popřípadě jestli máš oblíbený tým. Díky moc a hodně štěstí na mistrovství, všichni věříme ve zlato
Největší vtipálek je Kraťas - to je fungl nová přezdívka Jirky Curneyho. Hokej a fotbal už moc nesleduju. Nestíhám...
Filipek, 5. prosince 2016
Ahoj Petře byli první dva zápasy težké i když jste v nich nasázeli 17 gólú soupeřúm
Petr tady není, ale za mě můžu říct, že byly ty zápasy o něco lehčí než se čekalo. S Norama nám pomohla absence Kronberga a s Lotyšema naše skvělá produktivita a jejich únava po zápase se Švédama
Tomáš P., 5. prosince 2016
Byl jste vždycky v bráně
Od března 1995, kdy jsem poprvý viděl florbalovej míček jsem byl vždy v bráně. Až na těch pár veteránskejch zápasů za starou Forzu, kam se chodím proběhnout na křidýlko. Jinak předtím jsem dělal sporty, kde naštěstí brankáře neměli (volejbal, basket, tenis).
Karel, 5. prosince 2016
Dobrý den, kdyby se utkali proti sobě český mistr v hokeji a český mistr ve florbalu, kdo by podle vás vyhrál?
Na ledě bysme dostali strašnou bídu:)
Honza Š., 5. prosince 2016
Ahoj Tomáši, kterou svou osobnostní vlastnost v bráně nejvíc využíváš? A jsi ještě v bráně vůbec nervózní?
Asi sebevědomí, to mi pomáhá, i když se zrovna nedaří nebo nás čeká hodně těžkej duel. Nervozita se občas objeví, ale mám pár triků, jak se jí zbavit:)
Jiří, 5. prosince 2016
čau Tomáši, nejdříve gratuluji k výhře a doufám, a tuším, že si pohár odvezete :) můj dotaz zní, který šampionát ( byl) a je nejlepší podle tebe ?
Díky, máme z toho zápasu dobrej pocit. Nejkrásnější vzpomínky mám jednoznačně na MS 2004 ve Švýcarsku. Nečekaný stříbro, vítěznej gól minutu před koncem, hrobové ticho v plném hokejovém stadiónu v Klotenu...to se jen tak nezapomíná.
E. Lískovec, 5. prosince 2016
Dobrý den, jakou hudbu má rád váš nedávný reprezentační kolega Jan Barák? Spekuluje se o Martinu Tankweyovi a skupině Babalet, ale možná je to slepá ulička, proto se ptám nejpovolanějšího. Děkuji
Dobrý den, jako každý správný barák, ujíždí na house a suverénně nejoblíbenější interpret je Felix da House(cat)
David45, 5. prosince 2016
Ahoj Tomáši, má český tým na to porazit v úterý Švédy?
Ahoj. Má, když se Švédi špatně vyspí a my předvedeme výkon z říše snů. Rozhodně se o to pokusíme.

Tomáš Kafka mohl být s výkonem českého týmu spokojen
Video se připravuje ...

Brankář české florbalové reprezentace Tomáš Kafka při rozhovoru se čtenáři iSport.czFoto iSport.cz

Ondrušek po druhém vítězném utkání českého týmu proti Lotyšsku
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud