Zdeněk Janda
8. prosince 2016 • 11:48

Dvojčata hrají na florbalovém MS za Austrálii, na hřišti spolu mluví česky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden kratší vlasy, druhý delší. Ale jinak v sobě dvojčata rozhodně nezapřou. Ani florbalový um, který nepředvádějí v českém dresu, ale v tom australském. Bratři Daniel a Tomáš Gärtnerovi se narodili v Česku, ale od třinácti let žijí v Sydney. A za tamní reprezentaci, která zatím marně pokukuje po světové špičce, hrají i v Rize. „Takže fandíme dvěma týmům najednou,“ s pousmáním připomínají, že nikdy nezapomenou na rodnou vlast.



Svými schopnosti v osmnácti letech ostatní spoluhráče převyšují. Nastupují spolu v jednom útoku, je vidět, že přihrávky si vyměňují naslepo.

„Kdybychom vůbec netrénovali, asi bychom se do reprezentace nedostali. Výběr hráčů tam sice není až tak velký, ale i tak je tam nějaká konkurence,“ vypráví Daniel Gärtner, který spolu s bráchou předtím, než se usídlili v Austrálii, hráli v Česku za dnes už zaniklý klub SSK Future.

Už pět let žijí v Sydney, kam odešli kvůli tátově práci. „Rozšiřoval firmu, takže jsme šli celá rodina,“ říká Tomáš. Zezačátku to nebylo úplně jednoduché, ve třinácti letech opustili kamarády, školu, svůj florbalový klub.

„Ale po nějaké době jsme si tam zvykli, takže už je to super. Hlavně, že se naučíme řeč,“ shodují se. V češtině jim občas už nějaké slovíčko vypadne, i když spolu česky mluví pořád. I na hřišti. Ovšem tam až tolik povídat nemusí, vědí o sobě.

„Ale hrát na téhle úrovni, na šampionátu, je o něco těžší. Jsme zvyklí na pomalejší tempo, ale i tak se snažíme o dobré kombinace a sem tam nám i něco vyjde,“ směje se Daniel, jenž má na rozdíl od bráchy kratší vlasy. „Takže snad v nás aspoň nějaký rozdíl je…“

Na hřišti je vidět, že úroveň australského florbalu za světovou špičkou zaostává. I proto tamní výběr po českých hráčích bez váhání sáhnul. „Už od čtrnácti let jsme tam vlastně hráli za chlapy,“ přiznal Daniel.

Trochu je mrzí, že nemohou reprezentovat v českém dresu, o čemž v mládí snili. „Potom, když jsme odešli do Austrálie, už tyhle touhy nemáme. Ale Čechům pochopitelně fandíme dál,“ říká Tomáš. V mládí se v pražských výběrech potkali třeba s Ondřejem Němečkem, osmnáctiletým obráncem českého týmu.

Ze Sydney se vydají na příští půl rok do Česka, budou studovat na Univerzitě Karlově. „Dostali jsme se do programu studentské výměny. Takže věřím, že i florbal budeme v Česku hrát, snad se domluvíme s nějakým klubem,“ doufá Tomáš, že florbalová vášeň nebude muset ustoupit.

Volný den na MS florbalistů: Češi se saunovali a hráli stolní hokej
Video se připravuje ...

Řekli jsme si, že to nezabalíme, hlásil Jelínek po přestřelce se Švédy
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud