10. prosince 2016 • 17:30

Finsko - Česko 4:3. Sen o finále MS vzal gól 7 vteřin před koncem

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští florbalisté podlehli v semifinále mistrovství světa v Rize Finsku 3:4. Svěřenci trenéra Radima Cepka dokázali z nepříznivého stavu 1:3 vyrovnat na 3:3, ale pouhých sedm sekund před koncem rozhodl Eemeli Salin. Český tým bude v neděli od 13:45 SEČ bojovat o obhajobu bronzu se Švýcarskem.



Finové se utkají o zlato se Švédskem, které má na kontě osm triumfů z předchozích deseti světových šampionátů. Finští florbalisté dokázali severského rivala porazit ve finále dvakrát v letech 2008 a 2010.

První dobrou střeleckou příležitost měl Curney, ale minul. Úvod byl opatrný a Finové zahrozili až v páté minutě, kdy proti Součkovi neuspěl Johansson. Favorizovaní Seveřané byli postupem času nebezpečnější a také udeřili. Zkušený Kohonen ještě nezamířil přesně, ale v 11. minutě Salo uvolnil Johanssona, který otevřel skóre.

Odpovědět mohl Dóža, jehož pokus stihl zblokovat obránce Kivilehto. Finové se znovu radovali v 15. minutě při Tokošově vyloučení, kdy po Kotilainenově přihrávce Kailala poslal míček nekompromisně o horní tyč za Součkova záda.

Čeští florbalisté podlehli v semifinále mistrovství světa v Rize Finsku 3:4
Čeští florbalisté podlehli v semifinále mistrovství světa v Rize Finsku 3:4

Na začátku druhého dějství kryl Souček dvě šance Kailaly, na druhé straně zahrozili Tomašík a Curney. Ve 33. minutě se dočkali Češi snížení, když získal balónek Tokoš a volný Sladký po jeho přihrávce zblízka překonal Kosonena.

Jenže Finové také vybojovali míček a po přihrávce Lamminena jim vrátil hned za 13 sekund dvoubrankový náskok Johansson. O dvě minuty později mohl dovršit hattrick, ale Souček jeho zakončení vytáhl na horní tyč. Ve 36. minutě vybojoval balónek za finskou brankou Beneš a Ondrušek opět zkorigoval stav.

Těšně před pauzou po Suchánkově dlouhé přihrávce Tokoše v šanci fauloval Savonen a Cepkův tým měl v úvodu třetí dvacetiminutovky přesilovku. Finové ale oslabení ubránili. Blízko vyrovnání byl ve 49. minutě Jendrišák, jeho rána ze středu se od horní tyče odrazila před brankovou čáru.

Finové hrozili také a po brejku netrefil Salo odkrytou branku. V 55. minutě si nepokrytý Šebek vyběhl zpoza branky a z otočky vyrovnal. Sen o zopakování finálové účasti z roku 2004 se ale českému tým rozplynul po Salinově povedené střele.

Matěj Jendrišák hodnotil porážku v semifinále: Bolí to!
Video se připravuje ...

Brankář Lukáš Souček o prohře s Finy: Je to tragédie
Video se připravuje ...

Mistrovství světa florbalistů v Rize:

Semifinále:

ČR - Finsko 3:4 (0:2, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky:
33. Sladký (Tokoš), 36. Ondrušek (M. Beneš), 55. Šebek (Jendrišák) - 11. S. Johansson (Salo), 15. Kailiala (Kotilainen), 33. S. Johansson (Lamminen), 60. Salin. Rozhodčí: Soderman, Boström (oba Švéd.). Vyloučení: 1:1. Využití: 0:1. Diváci: 6445.

ČR: Souček - Jelínek, Němeček, Veltšmíd, Suchánek, Šešulka, Sýkora - Curney, Jendrišák, Šebek - Tokoš, Tomašík, Sladký - M. Beneš, Dóža, Ondrušek - od 41. navíc Matejčík. Trenéři: Radim Cepek a Radek Sikora.
Finsko: Kosonen - Stenfors, Väänänen, Savonen, Lamminen, Aro, Kivilehto - Kailiala, Kukkola, Kotilainen - S. Johansson, Salo, Salin - Molainen, Mika Kohonen, Manninen. Trenéři: Petri Kettunen a Mika Ahonen.

Švédsko - Švýcarsko 7:2 (2:0, 0:2, 5:0)
Branky: 6. a 60. K. Nilsson, 45. a 57. Enström, 7. Eriksson, 49. Galante Carlström, 59. Larsson - 25. Scalvinoni, 34. Bischofberger. Rozhodčí: Vilkki, Alakare (oba Fin.). Vyloučení: 0:1. Využití: 1:0. Diváci: 5774.

O 5.-8. místo:
Dánsko - Estonsko 6:5 v prodl. (2:0, 3:1, 0:4 - 1:0)
Branky: 9. B. Nielsen, 13. M. S. Nielsen, 23. Eldholm, 29. Kristensen, 31. Jensen, 61. MacCabe - 59. a 60. Widercrantz, 39. Wöiduma, 43. Salm, 53. Raul Kivi.

Německo - Norsko 5:6 v prodl. (1:3, 1:0, 3:2 - 0:1)
Branky: 54. a 58. Ibold, 10. Kuch, 30. Bröker, 57. Burmeister - 18. a 57. Lindgjerdet, 19. a 64. Straete, 18. Torp, 49. Norström.

18:30 o 9. místo: Lotyšsko - Slovensko.

MATCH OVERVIEW LEGACY

Čeští florbalisté mají na MS v hledišti výbornou podporu
Video se připravuje ...

Švédsko potvrdilo roli favorita

Florbalisté Švédska si i na jedenáctém mistrovství světa zahrají finále. V úvodním semifinálovém utkání dnes v Rize zvítězili nad Švýcarskem 7:2. V neděli od 16:40 SEČ budou vítězové minulých dvou MS útočit už na svůj devátý triumf proti lepšímu z duelu mezi Českem a Finskem.

Švédové vyhráli na MS sedmnáctý zápas za sebou. Celkově našli na šampionátech v 64 utkáních přemožitele jen dvakrát - v obou případech je zdolalo Finsko ve finále v letech 2008 a 2010. Švýcaři jako jediný další celek dokázali se Švédy jednou neprohrát, když v roce 2006 v Malmö uhráli remízu.

Švýcaři drželi po dvou třetinách naději na zápis do historie. Švédsku patřila první třetina a do vedení jej dostal v šesté minutě díky dorážce Kim Nilsson. Po 83 sekundách zvýšil střelou z otočky k levé tyči Eriksson.

Ve druhé třetině smazali ztrátu Scalvinoni a Bischofberger, ale favorit překvapení nepřipustil. Ve 45. minutě se trefil Enström, za čtyři minuty pojistil vedení při Camenischově vyloučení Galante Carlström a skóre pak ještě navýšili Enström, Larsson a Kim Nilsson.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud