4. června 2015 • 18:08

Futsalová revoluce se nekonala. Titul má domov dál v Chrudimi

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vypadalo to na převrat. Něco, co tu dlouho nebylo. Za vzpourou stáli futsalisté Teplic, kteří v základní části ligy a poháru třikrát porazili vládce z Chrudimi. I proto experti předpovídali, že se mistrovský titul bude stěhovat na sever Čech. Jenže omyl. Chrudim ustála obrovský tlak, postavila prognózy na hlavu. Potvrdila, že play off je jiná soutěž a v nervydrásajících bitvách ukázala, že král tuzemského futsalu bude i dál vyznávat červenobílé barvy. Sérii vyhrála 3:1 na zápasy, hráči mohli převzít pohár a navléknout trička s jedenáctkou, symbolizující počet klubových titulů, i nápisem „Titul má svůj domov.“



Ať se Tepličtí před play off podívali kamkoliv, takřka nikdo nepochyboval o tom, že zvítězí. I prezident Balticflory Michal Žák tvrdil, že jeho tým má sílu rivala překonat a vystoupat na vrchol.

„Všechno na světě musí jednou skončit. Myslím, že přišel čas Chrudim sesadit,“ prohlašoval. Teplicím věřili i bookmakeři Chance. Vždyť Severočeši vyhráli oba ligové souboje, přidali i triumf v poháru. Kdo se stavěl na stranu ERA Packu, zůstal v menšině.

Jenže boje o titul ukázaly, že Chrudim má pořád sílu a zvládá důležité zápasy. A na teplické straně vládlo obrovské zklamání. V červenobílém pekle, kdy na hřišti slavil vítězný tým s fanoušky, si Tepličtí snad ani nechtěli jít pro stříbrné medaile, stejně jako pro pohár určený poraženému finalistovi. Ten si odnášel kapitán týmu Zdeněk Sláma s viditelnými rozpaky. Bylo vidět, jak moc porážka bolí. A Sláma to i přiznal.

„Pořád jsem přesvědčen o tom, že jsme měli lepší mančaft, myslel jsem si, že to zvládneme. Ve finále jsme ale nehráli to, co nás zdobilo v základní části. To rozhodlo. Chrudim pak vyhrála zaslouženě,“ vyprávěl po rozhodující finálové bitvě. „Soupeř se hodně zvednul s příchodem Romana Mareše, začal hrát daleko lépe. To byl další z rozhodujících momentů,“ míní.

Kritikou Sláma rozhodně nešetřil ani vůči vlastní osobě. Jeho tým vedl ve čtvrtém finálovém utkání 2:0, nakonec však musel po porážce asistovat korunovaci mistrů. „Kluci do zápasu dobře vstoupili, to, co jsem tam předvedl já, to byla obrovská ostuda. Nevím, co se stalo. Nějak mi to nepobrala hlava a nohy. Měl jsem hned jít dolů,“ hodnotil svůj výkon.

Za fráze se neschovával nikdo, Tepličtí měli pro finále zkrátka úplně jiné ambice. „Za sebe už jsem jednou byl titulu blíž, ale teď jsme byli taky hodně blízko. Mrzí mě, jak to dopadlo, ale Chrudim si titul zasloužila a my jí můžeme jen gratulovat k vítězství,“ dodal Sláma.

Chrudim tak slavila už po jedenácté v historii. A bylo vidět, že to hráčům nezevšednělo. Stačilo se podívat, jak si to užívají Roman a Michal Marešové, hrdinové duelu. Ve čtyřiceti letech se laskali s mistrovským pohárem, jako by ho drželi poprvé v životě. Oba dali Teplicím v rozhodující bitvě o titul gól a byli za hrdiny. Přitom Roman Mareš v sezoně nehrál, dával dohromady vážně pochroumané koleno. Jenže v bitvách o titul pauza nebyla znát.

„Každá trofej je krásná. Já jsem hlavně rád, že jsem se vůbec vrátil a mohl u toho být,“ smál se čtyřicetiletý matador. Jeho o rok mladší bratr Michal pro změnu běhal s medailí před televizními kamerami a křičel: „Tohle vám přivezu domů, jen nevím kdy.“

Teplice přitom vedly v Chrudimi 2:0 a vypadalo to, že série dospěje do páté, rozhodující bitvy. Jenže pak začal úřadovat právě Roman Mareš. Nejdřív vybojoval míč pro bratra Michala, který snížil. „Tenhle gól nás nakopl,“ pochválil sourozence.

Sám pak vyrovnal na 2:2 a nakonec ERA Pack urval po trefě Rodriga titul. „Bojovali jsme jeden za druhého, semkli jsme se, a teď jsme mistři,“ jásal čtyřicetiletý futsalista, který byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem finálové série.

Roman Mareš uznal, že se před finálovou sérií dávaly oprávněně větší šance na titul rivalovi. „Teplice každý favorizoval a oni favority byli, protože nás před play off třikrát porazili, ale my jsme se semkli a dokázali jsme je porazit,“ vykládal dojatý čtyřicátník.

Porážky v základní části označil kapitán staronových futsalových šampionů Lukáš Rešetár za klíč, který dovedl Chrudim znovu na vrchol. „Před sezonou se u nás pozměnil kádr, odešel Brazilec Douglas (nejlepší hráč play off minulé sezony – pozn. red.) a my jsme ho nedokázali nahradit. S Teplicemi jsme pak třikrát prohráli, zejména porážka 1:6 u nich byl výbuch. Ale ten nás nastartoval,“ hledal zlomový bod sezony Rešetár.„Tam jsme si řekli, že něco musíme změnit, protože takhle by to nebylo dobré. A povedlo se.“

Na druhou stranu kapitán mistrů ocenil kvalitu soupeře, který v sezoně triumfoval v pohárové soutěži, a vzal tak Chrudimi jednu z trofejí. „Ukázalo se, že tyhle týmy jsou nesmírně vyrovnané, pro nás rozhodl soudržnější a lepší kolektiv,“ myslí si.
Chrudim tak bude sedět na trůnu další rok. Parádní finálové bitvy ale dávají tušit, že fanoušci se mají v nové sezoně na co těšit.

FINÁLOVÁ SÉRIE
CHRUDIM – TEPLICE 3:1 na zápasy
Teplice – Chrudim 6:6, na pen. 4:3
Chrudim – Teplice 2:1 po prodl.
Teplice – Chrudim 0:1
Chrudim – Teplice 3:2

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud