11. října 2015 • 18:43

ME je blízko! Házenkářky si poradily s Ukrajinkami

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

České házenkářky po středečním vysokém vítězství nad Itálií vyhrály i druhý zápas kvalifikace mistrovství Evropy. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného zásluhou zlepšeného výkonu po přestávce zvítězily na Ukrajině 24:20 a udělaly výrazný krok k postupu na šampionát v příštím roce.



"Toto vítězství je další krok k postupu do Švédska. Ještě by to chtělo v březnu sebrat nějaké body Srbkám," uvedl trenér Bašný. "Lepší začátek kvalifikace jsme si nemohly přát," řekla křídelnice Jana Knedlíková.

Češky začaly v Užhorodu výborně. Bleskově si vytvořily tříbrankový náskok a v šesté minutě vedly 4:1. Jenže pak přišlo velké trápení v útoku. Bašného tým skoro dvanáct minut střelecky mlčel a Ukrajinky mezitím otočily skóre.

České hráčky byly v útoku dál bezradné, nevěděly si rady s domácí obranou a pálily z dálky a z nepřipravených pozic. Ukrajinky naopak daly několik laciných branek ze střední vzdálenosti a těsně před přestávkou získaly pětigólové vedení, které v poslední sekundě první půle zkorigovala Adámková."Utkání jsme dobře začali, ale po dvou neproměněných sedmimetrových hodech si děvčata přestala věřit. K tomu Ukrajinky začaly hrát aktivně v obraně i v útoku, my jsme se nestačili vracet do obrany, a proto se skóre otočilo," mínil Bašný.

Po změně stran ale hostující tým výrazně přidal. Přitvrdil v obraně, a když v 36. minutě snížila Luzumová po individuální akci na rozdíl jedné branky, vzal si ukrajinský trenér oddychový čas. Rozjeté Češky tím však nezbrzdil a v 39. minutě Knedlíková otočila stav.Hostujícímu celku se vrátila pohoda z úvodu utkání a těsně před polovinou druhého dějství zvýšil na 18:16. Skórovala netradičně obranářka Štěrbová, která se dnes rozloučila s reprezentační kariérou. Vzápětí se prosadila zkušená Luzumová a Češky vedly o tři branky.

Role na hřišti se zcela obrátily a Ukrajinky, které na úvod kvalifikace vysoko prohrály v Srbsku, se najednou vůbec nemohly prosadit v útoku. V 52. minutě upravila Keclíková ze sedmičky už na 21:17 a závěr už Češky bez problémů zvládly.Nejlepší střelkyní byla se sedmi brankami teprve sedmnáctiletá Kamila Kordovská. "První poločas byl ukázkou toho, jak nesmíme hrát, druhý naopak toto, jak musíme. Ten byl z naší strany výborný. Dařilo se nám plnit to, co jsme si řekli v přestávce v kabině," řekla Kordovská, která hrála na spojce vedle zkušené Ivety Luzumové.

"S Ivetou jsme takto hrály poprvé a dařilo se nám. Bylo to skvělé. Právě proto, že jsem nejmladší, tak mě ostatní holky podporují," pochvalovala si Kordovská. "V přestávce jsme si vyříkali konec prvního poločasu, který nám nevyšel. S Kamilou nám to na spojkách fungovalo skvěle a je parádní, že jsme zápas otočily. Chtěly jsme tu uhrát nějaký přijatelný výsledek, což se nám povedlo, ale myslím si, že kvalifikace se rozhodne až v červnu příštího roku v posledním kole," dodala Luzumová.

Kvalifikace mistrovství Evropy házenkářek 2016:

Ukrajina - ČR 20:24 (12:8)
Sestava ČR: Raníková, Satrapová, Müllnerová - Adámková, Hrbková, Jeřábková, Keclíková, Knedlíková, Kolomazníková, Kordovská, Luzumová, Růčková, Ryšánková, Salčáková, Stellnerová, Štěrbová.
Rozhodčí: Lidacká, Lesiaková (obě Pol.).

Itálie - Srbsko 19:32 (10:15).

Tabulka:
1. Srbsko 2 2 0 0 66:44 4
2. ČR 2 2 0 0 57:35 4
3. Ukrajina 2 0 0 2 45:58 0
4. Itálie 2 0 0 2 34:65 0

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud