19. dubna 2016 • 13:13

Házenkáře Dukly čeká historická výzva: semifinále Challenge Cupu

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Házenkářská Dukla Praha píše historii. Slavný klub z hlavního města se představí v semifinále Challenge Cupu, kde vyzve silný portugalský celek ABC/UMinho z Bragy. Na téhle metě dlouhá léta český tým nebyl. Od roku 1993 se v evropských soutěžích nejdál dostala Karviná, která si koncem devadesátých let dvakrát zahrála čtvrtfinále Poháru EHF. „Je to obrovský úspěch nejen pro náš klub, ale pro celou českou házenou na klubové úrovni. Těžko se to dá s něčím porovnávat, protože je to ojedinělý okamžik,“ tvrdí Daniel Čurda, sportovní ředitel Dukly Praha.



Sám se podílel na úspěchu, ve čtvrtfinále proti belgickému týmu KV Sasja nastoupil a dal pět branek. „Měl bych být připravený, ale naše pravé spojky, na které spoléháme, mají velmi dobrou formu a já jsem pouze jejich záloha. Opravdu se považuji spíše za morální podporu na lavičce. Věk se zastavit nedá,“ usmívá se čtyřicetiletý Čurda.

Pražanům je jasné, že portugalský sok ABC/UMinho Braga produkuje moderní, dynamickou házenou, založenou na velkém množství vstřelených branek. Je to dvanáctinásobný mistr portugalské ligy, finalista CHL (1994) a finalista Challenge Cupu (2005 a 2015).

„Budeme vycházet z dostupných videí z poslední doby a zaměříme se na jejich největší zbraně - což je jako u nás rychlý útok. Jejich hra je jednoduchá, ale precizní a velmi rychlá, pokusíme se co nejvíce přerušovat jejich plynulost,“ nabízí recept, jak vyzrát na silného soupeře Jan Josef, trenér Dukly Praha. „Braga má výborné spojky. Kromě skvělé střelby dokážou dobře spolupracovat se zkušenými pivoty, mají velký cit pro hru.“

Portugalský tým střelecky táhne Antuna Fabia, který už dal 46 gólů. „Těží ze skvělé hry jeho spoluhráče na levé spojce Nuna Pereiry, stejně jako z útoku z první a druhé vlny. Pokud budeme chtít uspět, budeme muset eliminovat právě tuto přednost Bragy,“ vidí další možnou hrozbu Tomáš Petržala, brankář a kapitán Dukly Praha.

První zápas se odehraje v sobotu 23. dubna v Portugalsku, druhý 1. května v Praze v hale na Podvinném mlýně. „Věříme, že se nám povede arénu naplnit. Ve čtvrtfinále se nám podařilo vyprodat halu Slavie, kam přišlo 1200 fanoušků,“ plánuje Vladimír Orság, prezident klubu Dukla Praha. Lístky v předprodeji stojí 100 korun, na místě poté 200 korun.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud