16. června 2015 • 15:39

Radní Brna chtějí dát 50 milionů na GP, rozhodnou zastupitelé

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Radní Brna doporučí červnovému zastupitelstvu schválit dotaci 50 milionů korun na letošní ročník motocyklové Grand Prix České republiky. Řekla to dnes novinářům primátorova náměstkyně Klára Liptáková (KDU-ČSL).



 Původně mělo město dát 10 milionů. Dosavadní pořadatel Automotodrom Brno ale oznámil, že závod nebude moci z finančních důvodů zorganizovat. Proto chce město pořádání mistrovství světa silničních motocyklů v Brně zachránit. Zastupitelstvo rozhodne v úterý 23. června.

Radní doporučí zastupitelstvu schválit smlouvu o partnerství mezi Brnem, Automotodromem Brno a společností Dorna Sports, která je promotérem závodů a poskytuje licenci na jejich pořádání. Smlouva se týká pouze letošního roku.

"Ke smlouvě může přistoupit další subjekt jako například kraj nebo stát. Pokud připojí svůj vklad, město Brno o tyto peníze svou dotaci poníží. Určitě ale chceme dát alespoň 10 milionů," dodala Liptáková.

Automotodrom minulý týden Brnu oznámil, že nemá zájem nadále Velkou cenu v Brně organizovat. Závod se má uskutečnit 16. srpna. Právě z toho důvodu se už minulý týden radní rozhodli, že by mohli na závod mimořádně v letošním roce poskytnout 50 milionů korun místo deseti. Dnes radní záměr schválili a doporučí ho zastupitelstvu.

"Grand Prix je rodinným stříbrem Brna a bylo by škoda o něj přijít," uvedla Liptáková. Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) považuje Velkou cenu za dobrou reklamu pro město, přičemž závody mají i velký ekonomický přínos jak pro město, tak pro stát. "Bylo by škoda to ztratit. Považoval bych to za ostudu," uvedl Vokřál.

Automotodrom Brno už loni informoval o tom, že Velkou cenu nepojede bez podpory státu. Důvodem byla ztrátovost závodů vlivem zalistovacího poplatku, který činí kolem 70 milionů korun. Stát proto poskytl 30 milionů korun, které od něj převzal Jihomoravský kraj a měl je zaplatit Dorně. Protože je však přijal až po lednovém schválení vládou v letošním roce, nelze peníze použít na loňský rok, na který měly původně jít.

Proto má Jihomoravský kraj peníze stále na účtu a nabízí je pro letošní ročník. Chce k nim přidat dalších 20 milionů korun, ale padesátimilionovou dotaci si podmiňuje spolupořadatelstvím. Na to Automotodrom nepřistoupil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud