14. srpna 2015 • 11:47

Závodník Kornfeil už je mistrem světa. Na prkně na rybnících

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sezona je zatím podprůměrná, Jakub Kornfeil nemá problém se podívat pravdě do očí. „Rozhodně nejsme tam, kde jsme chtěli být, sezona přináší především zklamání. Jen pár momentů bylo světlejších, kdy jsme jezdili vepředu, a to nám stejně pokazila nějaká smůla,“ říká momentálně 19. jezdec průběžného pořadí třídy Moto3.



Nesbírá však jenom porážky. V létě se dokonce stal mistrem světa – v závodech na Jet Surfu, tedy motorovém prkně, na němž brázdí vody domácích i světových rybníků.

Jet Surf byl pro Kornfeila napřed povyražením, zpestřením letní přestávky v seriálu mistrovství světa, která je dlouhá jen pro lenošení. Jezdí na něm na jednom z rybníků nedaleko Břeclavi, kde žije. Postupně se zapojil i do závodění.

„Letos náš seriál dostal statut mistrovství světa, zajímá se o to i FIM. Máme jeden závod do konce, ten se jede v listopadu v Číně, a vzhledem k tomu, že nejhorší závod se bude každému z jezdců škrtat a já jsem všechny tři dosavadní vyhrál, stanu se mistrem světa,“ hlásí Kornfeil s úsměvem. Nahrál mu i program motocyklového šampionátu. Mezi Grand Prix v americkém Texasu, v Argentině a zpět v Evropě ve španělském Jerezu byl týden pauzy, mohl si tak odskočit do Mexika, kde se jeden ze závodů na Jet Surfech jel. Zbylé dva se konaly na Moravě v Pasohlávkách a na Slovensku v Čunovu.

Na Jet Surfu se Kornfeil stal mistrem světa.Foto Marek Paulíček/MPAfoto

Většina jezdců a vlastně i profesionálních sportovců celkově může Kornfeilovi jeho letní zálibu závidět. Právě takové atrakce manažeři svým „ovečkám“ zakazují jako první, protože hrozí zranění.

Kornfeil to bere jinak. „Jet Surf je vynikající na vyčištění hlavy. Je to koníček a zároveň tvrdý trénink. Jedete deset minut a jste hotoví, splavení, svaly jsou pořád zatnuté, vydáte fůru sil. Je to strašně moc náročné na fyzičku. Já vydržím jezdit tři čtvrtě hodiny, dokud nevyjezdím nádrž, a mám perfektní trénink,“ popisuje svoji zálibu.

Navíc tým, za který v Moto3 závodí, mu Jet Surf ani zakázat nemůže. Kornfeil s tím, že se nového mistrovství světa v létě zúčastní, počítal už v zimě při podpisu smlouvy. A tak si do kontraktu vpašoval odstavec, že prkna se vzdát nemusí.

Tím, že to je zábava s pořádnou dávkou adrenalinu, se ani moc netají. Prkno jede rychlostí 60 km/h, na vodě se rychlost pomyslně násobí dvěma. „Hladina je v takové rychlosti tvrdá jako beton. A zkuste si ve sto dvaceti spadnout na beton. Ochranné prvky jsou bezpodmínečně potřeba,“ líčí závodník.

Aby svoje šéfy uklidnil, že nic tak smrtelně nebezpečného nepodniká, vzal je v úterý na rybník Jet Surf vyzkoušet. Výsledek? Možná získal nového nadšence. „Manažerovi se to strašně líbilo, hned začal uvažovat, že si to koupí. To jsem se ho pokusil uvést do reality. Jet Surf přijde na čtvrt milionu, už by měl výhodnější koupit si dobré auto,“ směje se Kornfeil.

Tímhle odpolednem mu volná zábava skončila, všechna pozornost se nyní upíná k brněnské Grand Prix. Do ní jde 22letý jezdec s otazníky, co přinese.

„Kluci z týmu jsou v Moto3 noví, každým týdnem se to učí. Víme, co je za problém. Motorka, kterou máme, ten rozřezaný rám, nám nevyhovuje. Jsme přesvědčeni, že s lepší motorkou bychom byli úplně někde jinde,“ je Kornfeil přesvědčen.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud