14. srpna 2015 • 14:50

Zavřeli ti šéfa, uslyšel bývalý mistr světa. I tak se přestupuje v MotoGP

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V červenci udělal německý motocyklový jezdec Stefan Bradl nepříjemné rozhodnutí, když se kvůli zraněnému zápěstí odhlásil z domácí Grand Prix na Sachsenringu. Daleko větší šok ho ale čekal o pár dní později. Tvůj šéf je ve vězení, dozvěděl se z textovky. Pro Giovanniho Cuzariho, manažera Bradlova týmu Forward Racing, si došla policie kvůli daňovým únikům. A tak Bradl zvedl mobil a začal jednat. V Brně už jede v barvách Gresiniho Aprilia Racing Teamu.



Že se během letní přestávky „pečou“ přestupy v motocyklovém mistrovství světa je běžná věc. Smlouvy ale mívají účinnost vždy až od dalšího roku. V případě Stefana Bradla, bývalého mistra světa třídy Moto2, to bylo daleko dramatičtější.

S týmovým manažerem Giovannim Cuzarim za mřížemi (příslušné úřady ho vedle daňových úniků viní ještě z korupce, praní peněz a fiktivního sponzorství) měl zkušený Němec hodně naspěch. Cuzariho tým byl vyřazen z Grand Prix v americkém Indianapolisu, následující po jeho zatčení, poté od něho dali ruce pryč sponzoři a Bradlovi hrozilo, že zůstane na dlažbě.

„Protože jsem byl od loňska v kontaktu s Aprilií, která nebyla spokojena se svým jezdcem (Marcem Melandrim) a potřebovala pracovat na vývoji motorky pro rok 2016, dohodli jsme se. Nebylo to ale snadné. Řešila se spousta papírování, povedlo se to a myslím si, že já i můj nový tým jsme na tom vydělali,“ řekl Bradl v paddocku Masarykova okruhu.

Teď už je klidný, má zajištěnou práci v továrním týmu. Červenec ale pro něho byl hodně nervózní. O tom, že by Cuzari měl tak vážné potíže, prý nikdo neměl ani ponětí.

„Všechno bylo OK. Byl jsem proto šokovaný, když mi ta zpráva na mobil přišla. Napřed jsem o tom tolik nepřemýšlel a šel jsem na trénink, ale druhý den jsem si koupil noviny a ty byly tohoto případu plné. Webové servery taky. Začal jsem se pídit po informacích, ty vedly k tomu, že pro tým bude těžké závodit a že to pravděpodobně neskončí dobře. Nakonec jsem s lidmi z týmu mluvil a dohodli jsme se, že se rozejdeme,“ popsal hektické dění Bradl.

Na změnu měl dva dny. O tom, že by měl jako volný jezdec více nabídek, jako to bývá u fotbalistů nebo hokejistů, se mu nemohlo ani snít. V létě se v MotoGP zkrátka nepřestupuje. Nikdo na tuto situaci nebyl připravený. Aprilia ale zájem měla.

Tím ale Bradlovi shon neskončil. Pokračuje i v Brně, kde se musí s novou motorkou dál sžívat. Normálně mají jezdci a týmy k dispozici zimní testy, následně se testuje během sezony. O to je Bradl ochuzen. Musí mu stačit páteční volné tréninky.

„Všechno je kompletně novým. Mým cílem je poznat motorku co nejvíc a pracovat na vývoji stroje pro rok 2016. Pro to mám dostatek zkušeností,“ řekl.

Protože se jeho původní tým po absenci v Indianapolisu vrací na brněnské Grand Prix zase do hry, Bradl se s nedávnými spolupracovníky zase potká. S tím ale nemá problém.

„Mám s těmi lidmi pořád dobré vazby, pořád se s nimi cítím dobře. Věřím, že všichni rozumí mé situaci,“ podotkl.

Jeho místo v týmu Forward Racing pro brněnský závod ve třídě MotoGP zaujal Claudio Corti, z původní sestavy zůstal Loris Baz. Ve třídě Moto2 pojede za Forward Racing italské duo Simone Corsi a Lorenzo Baldassarri.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud