17. června 2014 • 04:00

Tady se léčí Schumacher. Může to trvat i celý život, tvrdí lékař

Autor: pta, ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z francouzských Alp k ženevskému jezeru. Právě takovou cestu absolvoval Michael Schumacher poté, co se probudil po téměř půl roce z kómatu. Legenda formule 1 udělala při léčbě zásadní pokrok, ale německého pilota stejně ještě čeká dlouhá a nejistá pouť alespoň za částečným uzdravením. Z nemocnice může vyjít i za několik let.



Na radostnou novinu čekali fanoušci 155 dní. Když Schumacherova manažerka zveřejnila zprávu o tom, že sedminásobný šampion probudil z kómatu a přemístili ho z francouzského Grenoblu na univerzitní kliniku v Lausanne, začaly z celého světa chodit nadšené reakce.

Na další optimistické zprávy si bude nutné počkat. Slavný pacient bude dál pod bedlivým dohledem mimo oči veřejnosti. "Jeho rodina je tu s ním ve zvlášť vyhrazených prostorách kvůli ochraně jejich soukromí, kde mu budeme moci zajistit tu nejlepší možnou péči," řekl mluvčí nemocnice Darcy Christen.

Neurolog Tony Belli pro BBC předpověděl, že se Schumacherovo zotavování se může protáhnout na delší dobu. „Jsou známy případy lidí, kteří rehabilitací stráví tři, čtyři roky. Hodně záleží na rozsahu jejich zranění, věku a jejich kondici,“ prohlásil Belli.

Ve speciálně vyhrazených prostorech na univerzitní klinice v Lausanne se nyní léčí Michael Schumacher
Ve speciálně vyhrazených prostorech na univerzitní klinice v Lausanne se nyní léčí Michael Schumacher

Optimismus mírní také bývalý lékař F1 Gary Harnstein. Zpochybňuje především verzi, že by Schumacher zamířil z jednotky intenzivní péče rovnou na rehabilitační oddělení. „Neslyšel jsem o takovém případu u pacienta se zraněním hlavy, který by po pěti měsících byl schopný takového přesunu. Ale možné je všechno,“ zmínil se na svém blogu.

Podle něj je možné, že vlastně nedošlo k žádnému zlepšení Schumacherova stavu v porovnání s vyjádřením Schumacherovy manažerky v dubnu, kdy mluvila o tom, že legendární šampion vykazuje známky probouzení a vědomí. „Dozvěděli jsme se jen to, co již známe. Zanechává to pachuť v mých ústech a smutek pro Michaelovu rodinu a jeho fanoušky.“

Hodně opatrný je i neurolog Daniel Zutter z jiné rehabilitační kliniky ve Švýcarsku. "Nikdo nedokáže říct, co přijde. Rehabilitace může trvat rok, dva i celý život. Hlavní je, že dělá pokroky. Dokud tomu tak bude, stojí za to bojovat," zůstal opatrný v prognózách.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud