Jiří Uhlíř
7. února 2011 • 05:00

Kubica po hororu čekal na záchranu dvě hodiny

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Obrovský průšvih, který možná bude mít fatální následky. Robert Kubica vážně havaroval ve Škodě Fabia S2000 na rallye v Itálii. Po nárazu do svodidla si rozdrtil pravé zápěstí a má další mnohačetné zlomeniny paže a nohy. Lékaři dokonce uvažovali o amputaci ruky! Pilot stáje Lotus Renault pravděpodobně přijde o úvodní část sezony F1.



Zhruba čtyři a půl kilometru po startu Rally Ronde di Andora se vůz řízený Robertem Kubicou dostal mimo trať, závodní fabie se obrátila o osmdesát stupňů. Polský pilot F1 nezvládl vysokou rychlost a narazil do svodidel. Cestou ještě údajně najel do zdi kostelíku.

Železná bariéra ze svodidel zdemolovala vůz, pronikla až do kokpitu a Kubicovi ošklivě poranila pravou nohu a ruku. Fabia S2000 měla zcela rozdrcený předek.

Z vraku auta byl prý pilot Renaultu vyprošťován více než hodinu. Ale to není všechno. Kvůli komplikacím ohledně transportu vrtulníkem dopravili lékaři zraněného polského jezdce do nemocnice nedaleko Janova až po dvou hodinách!

„Robert Kubica má početné zlomeniny pravého ramena, nohy a ruky,“ napsala oficiálně stáj Lotus Renault. Jeho spolujezdec Jakub Gerber vyvázl bez zranění.

„Díval jsem se do itineráře a ani jsem si nevšiml, že vůz dostal smyk. Za chvíli už jsem viděl, jak si Robert drží ruku a krátce poté ztratil vědomí,“ popsal havárii Gerber pro agenturu ANSA.

Podívejte se, jak to vypadalo na místě havárie:

Záběry z místa nehody Roberta Kubicy
Video se připravuje ...

V prvních hodinách po havárii museli chirurgové zastavit Kubicovi silné krvácení, podle některých zdrojů musel být uměle uspán. Kubicovo pravé zápěstí bylo rozdrcené, uvažovalo se o amputaci. K zákroku byl přizván specialista na chirurgii rukou Igor Rossello.

Záchranáři nakládají do vrtulníku Roberta Kubicu a snaží se ho krýt prostěradlyFoto ČTK/AP

„Operatéři se snaží obnovit funkčnost jeho pravé ruky. Robert je silný, zvládne to. V této fázi tu takové riziko není. Bavíme se o funkčnosti,“ prohlásil Daniele Morelli, jezdcův manažer. To znamená, že stále není jasné, zda bude mít polský závodník na ruce trvalé následky.

Operace Kubici nakonec skončila po sedmi hodinách pozdě večer. „Pacient je nyní hospitalizován na jednotce intenzivní péče. Samozřejmě není vyloučeno, že v případě komplikací mohou být zapotřebí další zásahy,“ hlásil italským médiím chirurg Igor Rossello.

Bude trvat několik dní, než se zjistí, zda ruka Kubici bude z neurologického hlediska v plné funkčnosti. „Musíme počkat alespoň týden, abychom zjistili, jestli bude rukou moci hýbat. Rehabilitační proces bude ale poměrně dlouhý,“ dodal Rossello.

Více čtěte v pondělním deníku Sport

- rozhovor s testovacím jezdcem Renaultu Janem Charouzem
- přehled nehod osobností v jiných než jejich sportech
- co měl Kubica ve smlouvě, že mohl jet závody v rallye

Nabouraná Škoda Fabia Roberta Kubicy
Nabouraná Škoda Fabia Roberta Kubicy

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud