12. září 2012 • 17:10

Ježek je králem paralympiád, radost mu udělala stříbrem i mladá kolegyně

Autor: tem
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na paralympiádách získal už jedenáct medailí, šestkrát pro něj hrála česká hymna. Jiří Ježek je proto nejúspěšnějším paralympijským cyklistou všech dob. Sedmatřicetiletý závodník v Londýně vybojoval stříbro ve stíhacím závodě na čtyři kilometry a zlato v silniční časovce a jako jediný z Čechů získal více než jeden cenný kov.



„Na paralympiádu jsem jel s cílem získat alespoň jednu medaili, takže jsem naprosto spokojený,“ tvrdí medailista ze čtyř paralympiád.

„Z každé mám zlato, na každou z nich mám krásné vzpomínky. Ale Londýn je teď mému srdci i časově nejbližší, takže řeknu, že to byla nejlepší paralympiáda,“ hodnotí první český profesionální cyklista s tělesným postižením.

Radoval se nejen ze svých úspěchů, největší radost mu udělala medaile kolegyně Terezy Diepoldové z časovky. „Terezu jsme s trenérem Viktorem Zapletalem před několika lety vlastně přetáhli od plavání,“ vypráví. „Pokud na sobě bude stejně pracovat i nadále, může v Riu dopadnout ještě lépe.“

Čtyřiadvacetiletá dívka vybojovala na okruhu v Brands Hatch stříbro. „Byl to nejtěžší závod, který jsem kdy jela,“ uvedla cyklistka, která do Londýna jela s cílem nasbírat zkušenosti.

Diepoldová, která o většinu pravé nohy přišla v deseti letech při nehodě autobusu, se jako plavkyně zúčastnila dvou paralympiád. V Aténách skončila desátá, před čtyřmi lety v Pekingu patnáctá.

„Plavání mi moc nešlo, byla jsem dobrá tak do patnácti let,“ tvrdí. „Chyběla tam ta jiskra.“ Tu před třemi lety našla v cyklistice a rychle se dokázala dostat do špičky.

Loni na mistrovství světa získala dvě bronzové medaile, letos dosáhla na ještě větší úspěch – vyhrála Světový pohár handicapovaných cyklistů, stejně jako Jiří Ježek.

Ten většinu roku závodí se zdravými cyklisty, Diepoldová ovšem o tom, že by ho napodobila, neuvažuje. „Jirka je největší hvězda sportu handicapovaných u nás, s ním se vůbec nemůžu srovnávat,“ říká talentovaná cyklistka.

Když před čtyřmi lety natočila televizní reklamu, ve které plave, tančí a hraje fotbal, přitáhla k sobě pozornost českých médií. Lidé ji na ulici poznávají dodnes. „Hlavně doma v Pardubicích, je to malé město,“ říká s tím, že podruhé by už do něčeho podobného nešla.

Chce, aby ji lidé vnímali jako sportovkyni, a ne jako holku z reklamy. „Třeba se to teď po paralympiádě změní, ale asi ne. Uvidíme,“ usmívá se.

České cyklistické medaile z paralympiády:

Zlato
Jiří Ježek – silniční časovka (kategorie C4)

Stříbro
Tereza Diepoldová – silniční časovka (kategorie C1-3)
Jiří Ježek – stíhací závod na 4 kilometry (kategorie C4)

Bronz
Jiří Bouška – silniční časovka (kategorie C4)
David Vondráček – silniční závod tricyklistů (kategorie T1-2)

Český cyklista Jiří Ježek v paralympijském závodě v Londýně
Český cyklista Jiří Ježek v paralympijském závodě v Londýně

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud