29. prosince 2012 • 10:57

Sir Bradley Wiggins. Královna povýšila cyklistického hrdinu na rytíře

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bradley Wiggins, který jako první britský cyklista letos vyhrál Tour de France, byl povýšen na rytíře. Spolu s ním královna Alžběta II. ocenila i další úspěšné reprezentanty z olympijských her v Londýně, kde Wiggins vyhrál časovku a získal už čtvrtou zlatou medaili v kariéře.



Stejnou zlatou sbírku má Ben Ainslie, nejúspěšnější jachtař v historii olympijských her, který rovněž obdržel titul Sir. Stejně byli oceněni výkonní ředitelé britské cyklistiky a veslování David Brailsford a David Tanner.

Bradley Wiggins s trofejí pro vítěze 99. ročníku Tour de FranceFoto Reuters
"Nikdy bych si nepomyslel, že ze mě bude rytíř. Je to neuvěřitelná pocta a těžko se na to zvyká. Bude to chvíli trvat," uvedl Wiggins, jenž byl letos vyhlášen britskou sportovní osobností roku.

Cyklistka Sarah Storeyová, která na paralympijských hrách vybojovala čtyři zlaté medaile, smí používat oslovení Dame.

Na tradičním novoročním seznamu oceněných osobností jsou i další olympijští vítězové z Londýna.

Sedmibojařka Jessica Ennisová, běžec Mo Farah, veslařka Katherine Graingerová a dráhová cyklistka Victoria Pendletonová získali titul komandér Řádu britského impéria.

Nižší ocenění obdrželi například tenista Andy Murray, rovněž olympijský vítěz a šampion US Open, či dráhoví cyklisté Jason Kenny a Laura Trottová, z nichž jsou důstojníci Řádu britského impéria.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud