2. ledna 2013 • 18:15

Na olympijských hrách se možná používalo nezjistitelné EPO

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Italský prokurátor Benedetto Roberti varuje, že během loňské olympiády v Londýně mohli někteří cyklisté používat vylepšené verze hormonu EPO, nezjistitelného při dopingových kontrolách. Vyvozuje to z vyšetřování Michela Ferrariho, bývalého lékaře padlého hrdiny Lance Armstronga.



Podle vyšetřovatele Robertiho je antidopingový systém znovu o krok pozadu. V interwiew pro italský magazín Tuttobici tvrdí, že možná i na olympijských hrách v Londýně byly v cyklistice použity dvě nezjistitelné verze hormonu EPO.

Mluvil také o látce s názvem Aicar, která napomáhá v přeměně tzv. rychlých svalových vláken v pomalé, což je výhodné pro vytrvalostní sporty, mezi něž patří i cyklistika.

„Cyklisté mi nedávno vyprávěli o substancích, které se nedají vystopovat,“ říká Roberti. „Erytropoietin známý jako Z Retacrit, kterému se běžně říká EPO Z, není v dopingových kontrolách zjistitelný. Tento rok se objevilo také EPO z Číny, jehož jméno neznám. Pak je tu také Aicar, který je dodáván ve formě prášku, jde zřejmě o formu genového dopingu.“

Podle Robertiho si také někteří cyklisté píchají nebezpečný lidský hemoglobin, aby jím zamaskovali vysokou hladinu červených krvinek, způsobených použitím EPO.

„Potýkáme se s lidmi bez skrupulí, kteří jsou schopní si píchnout všechno a nevědí, co dělají. Používají produkty ukradené v nemocnicích, z východních zemí, bez jakékoli garance kvality,“ říká Roberti.

Na olympijských hrách v Londýně bylo uskutečněno přes 6000 antidopingových testů, z nichž bylo devět pozitivních, ani jeden však nepocházel z cyklistiky.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud