Martin Hašek
27. dubna 2016 • 08:55

100 dní do Ria! Tady je 65 jistých českých jmen pro olympiádu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Desítkám českých sportovců se blíží životní zážitek. Do startu olympiády v Riu de Janeiro právě zbývá přesně sto dní a podle odhadů šéfa mise Martina Doktora se má za moře vydat 120 – 130 reprezentantů. V samotném dějišti Her se ale nadšená očekávání velkých chvil střídají s naštváním místních, kteří prožívají deziluzi z korupčních afér politiků a ekonomické deprese. Organizátoři zatím finišují s vypjetím sil.



Je to město šťastných karnevalů, ovšem lidé v ulicích Ria byli v posledních týdnech pořádně slyšet z úplně jiných důvodů. „Vystoupili jsme z metra, začal ohromný randál. Z bytů a domů se vyvalili lidi a začali třískat na hrnce,“ líčí Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru, svůj nedávný zážitek. „Mysleli jsme, že v televizi běží pořad na vaření, ale zrovna mluvila prezidentka.“

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová zřejmě sto dní do začátku Her ve své funkci nepřežije a v květnu bude odvolána. A brazilský lid, po světě proslulý jako veselý národ milující život, se neumí radovat ve chvíli, kdy jejich zemi čeká přelomová událost. Na blížící se olympiádu se valí stín mnoha korupčních aféra a zbrzdění před pár lety skvěle rozjeté ekonomiky.

„To už se teď nedá moc řešit,“ říká šéf české mise Martin Doktor . „Myslím, že většina lidí bude nakonec olympiádou nadšená. Je to krásná velká akce, mají příležitost být světoví na relativně dlouhou dobu. Je jasné, že ty zprávy kolem politické situace tomu nenahrávají, ale s tím my těžko něco uděláme.“

Výzva pro kanoistu Dostála. V Riu by mohl závodit ve třech disciplínách
Video se připravuje ...

Čeští sportovci mají své vlastní starosti. Reprezentační tým má dnes na Hrách jistých 65 míst, včetně několika atletů, kteří ještě musí výkony v letošní sezoně potvrdit.

„Důležité bude číslo, které budeme mít na konci,“ upozorňuje Doktor. „Odhad, který držíme, je buď okolo sto dvaceti sportovců, nebo v případě, že se basketbalistům podaří postoupit, kolem sto třiceti sportovců.“

Českému týmu poprvé od roku 1996 hrozí, že nebude mít na Hrách zastoupení v kolektivním sportu. Naděje už zbývá jen basketbalistům, kteří musí podstoupit červnovou kvalifikaci v Srbsku. Už teď je zjevné, že rekordní účast 142 sportovců z Atén 2004 vyrovnána nebude.

Obavy mají kaniosté, veslaři i střelci

Několik českých sportovců od loňského podzimu do letošního jara využilo v olympijském městě možnosti testovacích závodů a ne vždy byli spokojeni. Kanoisti na jezeře Rodriga de Freitase trápily trávy, která se jim zachytávala za pádla.

Obavy panují nad kvalitou vody jak v areálu pro veslaře a kanoisty, tak v odpadky zaplavané zátoce Guanabara, kde budou závodit jachtaři, nebo kolem pláže Copacabana, kde se chystají závody dálkových plavců.

Střelci závodili na střelnici plné nedostatků a kolem plaveckého stadionu stále zněly bagry. Vážnými tématy jsou bezpečnost účastníků Her a epidemie viru Zika.

„Bezpečnost bývá výzvou při každých olympijských hrách. Ale máme informace, bezpečnosti dáváme naprostou prioritu,“ ujišťuje Doktor. „Zika? Musím říct, že je to do velké míry nafouknutá bublina. I když je třeba všem těmto zdravotním rizikům věnovat velkou pozornost. Situaci sledujeme.“

Většina reprezentantů bude bydlet v olympijské vesnici, která se nachází v oblasti Barra da Tijuca. Po konci Her zde zůstanou byty pro movitější vrstvy obyvatelstva.
„Z baráku vycházíme do jídelny přímým směrem asi třicet metrů,“ pochvaluje si Doktor.

Judista Lukáš Krpálek, jedna z největších českých nadějí, už v Riu závodil před třemi lety na mistrovství světa a odvezl si bronzovou medaili. „Musím říct, že pro mě to bylo jedno z nejhezčích míst, na kterém jsem byl. Jsem rád, že právě tam olympiáda bude, rozhodně se na to moc těším,“ líčí Krpálek. „Moc se mi to líbilo, hory, prostředí. Jsem hodně moc rád, že olympiáda bude na tomhle místě.“

Sto dní před startem ale stále není jasné, kam se příběh olympiády v Riu přikloní. V televizi budou pohledy na sochu Krista spasitele, Cukrovou homoli či pláž Copacabana jistě vypadat nádherně. Americká televize NBC už předem vydělala přes miliardu dolarů. Otázkou zůstává,  jakou náladu v olympijském městě vytvoří ztrápení místní obyvatelé.

„Jsou srdeční, jsou v pohodě, ale chtít po nich termíny je problematické. To bude největší oříšek, aby se člověk nad to povznesl, že některé věci holt nebudou fungovat na dvě stě  procent. Ale doženou to tím, že pro to budou nadšení. I když to teď nevypadá, atmosféra bude karneval,“ věří Doktor.

Češi v Riu

Atletika (22): Jaroslav Bába (výška), Michal Balner, Jan Kudlička (tyč), Anežka Drahotová (20 km chůze), Jakub Vadlejch (oštěp), Lukáš Gdula (50 km chůze), Michaela Hrubá (výška), Radek Juška (dálka), Romana Maláčová, Jiřina Ptáčníková (obě tyč), Pavel Maslák (400 m), Tomáš Staněk (koule). Musí ještě potvrdit limit:  Barbora Špotáková , Vítězslav Veselý, Petr Frydrych (všichni oštěp), Petr Svoboda (110 m př.), Zuzana Hejnová (400 m př.), Adam Sebastian Helcelet (desetiboj), Jakub Holuša (1500 m), Eliška Klučinová (sedmiboj), Denisa Rosolová (400 m př.), Lucie Sekanová (3000 m př.).

Cyklistika (7) - silnice: silniční závod mužů (3 místa), Jan Bárta (časovka mužů), Martina Sáblíková (časovka žen), dráha: keirin muži (1), sprint muži (1).

Jachting (2): Veronika Kozelská (laser radial), Viktor Teplý (laser standard).

Vodní slalom (5):  K1 muži (1), Kateřina Kudějová (K1 ženy), Vítězslav Gebas (C1 muži), Jonáš Kašpar, Marek Šindler (C2 muži).

Moderní pětiboj (2): David Svoboda, Jan Kuf.

Plavání (4): Simona Baumrtová (200 m znak, 200 m pol. z.), Jan Micka (400 a 1500 m kraul), Lucie Svěcená (100 m motýlek), Barbora Závadová (200 a 400 m pol. z.).

Synchronizované plavání (2): Soňa Bernardová, Alžběta Dufková.

Rychlostní kanoistika (6): Josef Dostál (K1 1000 m, K4 1000 m), Martin Fuksa (C1200 m a C1 1000 m), 1000 m muži, Filip Šváb (K1 200 m), Daniel Havel, Lukáš Trefil, Jan Štěrba (K4 1000 m).

Sportovní gymnastika (1): David Jessen.

Sportovní střelba (5): David Kostelecký (trap), Tomáš Jeřábek (malorážka vleže), Nikola Mazurová, Lucie Švecová (sportovní malorážka žen na 3x40 ran), Libuše Jahodová (skeet).

Šerm (2): Jiří Beran ml. (kord), Alexander Choupenitch (fleret).

Veslování (6): Ondřej Synek Mirka Topinková Knapková (skif), Miroslav Vraštil, Ondřej Vetešník, Jiří Kopáč, Jan Vetešník (čtyřka bez kormidelníka, lehké váhy).

Vzpírání (1): Jiří Orság (nad 150 kg).

Pochodeň pro olympijské hry v Riu byla zapálena
Pochodeň pro olympijské hry v Riu byla zapálena

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud