Ilona Kolářová
4. června 2016 • 20:00

Co může pro Sáblíkovou zachránit Rio? Divoká karta i právnická bitka

Autor: Ilona Kolářová, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to šok. Ve čtvrtek večer vydala Mezinárodní cyklistická federace UCI seznam kvalifikovaných zemí pro olympijskou časovku žen – a Česko na seznamu nebylo. Takže Martina Sáblíková nebude startovat v Riu?!



Zcela zaskočený Český svaz cyklistiky začal situaci řešit. Až do chvíle, kdy se do kauzy včera odpoledne vložil „ Kreuzigerův “ právník Jan Šťovíček, to vypadalo pro Sáblíkovou dost beznadějně. Šance však pro českou hrdinku existuje. Podívejte se na možnosti, které by mohly oživit její naději na olympijské hry.

DALŠÍ POSTUP V PŘÍPADU SÁBLÍKOVÁ

Osobní jednání ve Švýcarsku

Prezident Českého svazu cyklistiky Marián Štetina je právě v těchto dnech na zasedání UCI (Mezinárodní cyklistická unie) ve švýcarském Aigle. O Sáblíkové tam okamžitě hovořil s šéfem silniční komise Matthewem Knightem. Ten mu slíbil, že případ prověří a zašle Českému svazu cyklistiky oficiální stanovisko k přidělení místa pro časovku žen. Zřejmě to dobře nedopadne, UCI se bude držet svého rozhodnutí.

Žádost o divokou kartu

V tomto případě je prezident svazu Štetina dost skeptický, naopak svazový sekretář Stranislav Kozubek na ni spoléhá. Divoké karty ale většinou směřují do zemí, kde je potřeba podpořit rozvoj toho kterého sportu, v tomto případě cyklistiky. Z tohoto pravidla by se Sáblíková vymykala, stejně jako Peter Sagan, jenž by si rád v Riu zazávodil i na horském kole. Ale slavná jména by možná mohla udělat svoje.

Právnická bitka

Napadnout by se dala nejednoznačnost postupových kritérií UCI. Tohle řešení si vzal na starost expert na sportovní právo Jan Šťovíček, který v minulosti vyhrál složité kauzy kanoisty Jana Štěrby nebo cyklisty Romana Kreuzigera.

„Kauzy Martiny Sáblíkové jsem se ujal. S UCI se známe z Kreuzigercase. Spolu s ČOV a ČSC budeme za Martinu bojovat! Rio 2016 si zaslouží!“ napsal včera na Twitteru. Teď se chystá prozkoumat vše včetně podkladů a korespondence od UCI.

Poslední šance: přerozdělování

Úplně poslední možnost je, že Česku přidělí místo tripartitní komise MOV, která zasedne po 16. červnu. Národní olympijské výbory musí do tohoto data potvrdit UCI, zda plně využijí přidělenou kvótu. V opačném případě může komise jejich místa přerozdělit. I tady jsou však pravidla spletitá. Česko (a tedy Sáblíková) by mohlo získat místo spíš v hromadném závodě než v časovce, kde je startujících málo a specialistky o start v ní stojí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud