24. července 2016 • 20:00

Pustit Rusy na OH je rána pro čisté sportovce, zlobí se v USA či Německu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Rusku přivítali dnešní rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru nevyloučit kompletní ruskou výpravu z her v Riu de Janeiro. Nesouhlasné hlasy naopak zaznívají například z Německa a Spojených států amerických.



"Je to správné rozhodnutí," komentoval šéf komise pro sport v ruském parlamentu Dmitrij Sviščov verdikt MOV, jenž nechá případné vyloučení Rusů z her na příslušných mezinárodních sportovních federacích. "Ale taková rozhodnutí by se neměla přijímat pouze v souvislosti s Rusy, ale se sportovci z celého světa. Pak by byl problém dopingu definitivně vymýcen," dodal ruský politik.

Naopak kritice podrobila rozhodnutí MOV předsedkyně sportovní komise v německém parlamentu Dagmar Freitagová. "Nepovažuju to za správné, protože toho zůstává víc nejasného než jasného. Jen se přesunula odpovědnost na třetí stranu, tedy mezinárodní sportovní svazy. MOV jednal v rozporu s doporučením (Světové antidopingové agentury) WADA, to je pro boj s dopingem ten nejhorší možný signál," řekla německá poslankyně a krajanka šéfa MOV Thomase Bacha.

MOV sice Rusku umožnil startovat v Riu, stanovil však řadu podmínek. Na hry tak například nesmí žádný sportovec, který měl v minulosti trest za doping, a účastníci se také budou muset podrobit dodatečným mimosoutěžním kontrolám. "Podmínky jsou velmi přísné, ale současně jsou pro náš tým výzvou. Jsem přesvědčený, že většina reprezentantů je splní," prohlásil ministr sportu Vitalij Mutko.

Také tyčkařská hvězda Jelena Isinbajevová hovořila o správném kroku MOV. "Kdyby vyloučili celý ruský tým, byla by to obří chyba a mezinárodní sportovní skandál," řekla dvojnásobná olympijská vítězka, jež se však do Ria nepodívá. Ruské atlety totiž do Ria mezinárodní federace IAAF nepustila.

Za "uspokojivé" označil rozhodnutí výkonného výboru MOV vlivný funkcionář Šamil Tarpiščev, šéf národního tenisového svazu. Právě sedm ruských tenistů dostalo několik hodin po verdiktu MOV od Mezinárodní tenisové federace ke startu v Riu "zelenou".

Podle šéfa Americké antidopingové agentury Travise Tygarta nenaplnil MOV svou vůdčí roli. Jeho rozhodnutí a následný "zmatek" jsou prý ranou pro všechny čisté sportovce. Pro Tygarta je navíc nepochopitelné, že na hry kvůli pravidlu o zákazu startu bývalých dopingových hříšníků nesmí běžkyně Julia Stěpanovová. To podle něj zabrání v budoucnu případným dalším informátorům, aby otevřeně promluvili o dopingu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud